Nieuws| 50 jaar Memory

Door Astrid Pater

In 1959 bracht Ravensburger voor het eerst het spel Memory op de markt. En wat moest je doen? Uit alle omgekeerde plaatjes steeds twee dezelfde vinden. Maar dat ging niet zomaar, als twee omgedraaide plaatjes niet hetzelfde waren, werden de kaartje weer omgekeerd met de rug naar boven. Je moest dus goed onthouden waar welk plaatje lag. Eigenlijk is Memory de voorloper van de huidige braintrainspellen.

William Hurter
William Hurter is de man achter het spel dat al 50 jaar op de markt meedraait. Zijn eerste memoryspel dat door Ravensburger is uitgegeven is meer dan 50 miljoen keer in 70 verschillende landen over de toonbank gegaan. Hoewel William Hurter de geestelijk vader van memory is, is een soortgelijk spel ook al eens in Japan verschenen onder de naam kai-awase. Ook in de VS, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland haden vergelijkbare spellen. Heinrich Hunter, de vader van William, kende het Zwitserse Zwillingsspiel. Hierbij werd er met twee kaartspelen gespeeld. Hij maakte een versie voor jonge kinderen door gelijke plaatjes uit tijdschriften te knippen. En daar heeft William het uiteindelijke memory van gemaakt.

Wedstrijden
Vooral in Duitsland worden er memorywedstrijden gehouden. Niet zo gek als je bedenkt dat het spel hier zijn oorsprong heeft. Ieder jaar op de spellenbeurs Spiel in Essen wordt er gestreden om de titel van beste memory-speler. In 1992/1993 heeft Ravensburger zelfs een Europees Kampioenschap memory georganiseerd. In de zowel de categorie voor volwassenen als voor kinderen won er een Duitser.

Speciaal voor het 50-jarig jubileum van Memory heeft Ravensburger de speciale 50-jaar editie uitgebracht: Time Journey Memory. Hier zoek je niet naar twee identiek plaatjes, maar naar hoe een product er nu en naar datzelfde product 50 jaar geleden.

 

 

 

 

 

 



Mamory is jarig: 50 jaar!

. : B A N N E R S : .