Nieuws| 999 Games laat spelregels spreken

De spelregels van 25 bordspellen komen tot leven met de ‘how to play’-filmpjes van de spellen van 999 Games. De Nederlandse spellenfabrikant biedt nu structureel filmpjes met speluitleg aan op de eigen website en op YouTube. Onder spellenspelers is hier grote behoefte aan (75%), blijkt uit onderzoek van 999 Games. Er is duidelijk een verschuiving zichtbaar van het lezen van de papieren spelregels naar het bekijken van de uitleg online. Met het aanbieden van de filmpjes op onder andere YouTube speelt de spellenfabrikant in op de groeiende positie van YouTube als zoekmachine, die nu de tweede positie - achter Google - inneemt.

Geen geschreven regels
Onder ervaren spellenspelers is het al gebruikelijk een ‘how to play’-filmpje van een spel te maken. 999 Games biedt als eerste Nederlandse partij structureel dergelijke filmpjes aan. Deze slaan aan bij het publiek en worden gemiddeld 3000 tot 4000 keer bekeken. Hardlopers zijn Agricola, een spel voor de meer ervaren speler, met meer dan 12.500 views en het kinderspel Carcassonne Junior met ruim 6.000 kijkers. Het bevestigt de brede behoefte aan de ‘how to play’-filmpjes, gezien de verschillende doelgroepen van de spellen met de meest bekeken filmpjes.

Continue aanwas van nieuwe filmpjes
Inclusief de in maart toegevoegde Atlantis en Kakkerlakkensalade, biedt 999 Games nu 25 ‘how to play’-filmpjes aan. Dit voorjaar, wanneer de nieuwe spellen uitkomen, breidt het aantal filmpjes nog verder uit. Een greep uit de te verwachten spellen en dus ‘how to play’-s: Carcassonne: het Dobbelspel, Vlotte Geesten, Al Caboon, De Kolonisten van Catan: het Snelle Kaartspel en Halli Galli Zomereditie. Tegelijkertijd wordt de reeks steeds aangevuld met spellen uit de top 50 van 999 Games.

Met papieren spelregels blijven spelers hangen
Uit onderzoek onder circa 4000 nieuwsbriefabonnees van de spellenfabrikant blijkt dat 75% interesse heeft in ‘how to play’-filmpjes. Deze behoefte is groeiende, blijkt uit de cijfers. Dat is te verklaren door de moeilijkheden die veel mensen ervaren bij het leren en begrijpen van een nieuw spel. Peter Christoph van 999 Games: “Als mensen de regels niet snel genoeg doorhebben, grijpen ze vaak terug naar een spel dat ze al kennen. Daardoor blijft een nieuw gekocht spel ongespeeld in de kast liggen.”

Een herkenbaar beeld voor menigeen bij het spelen van een nieuw spel voor de eerste keer: één van de spelers ontfermt zich over de regels, de overigen wachten ongeduldig tot diegene eindelijk kan vertellen hoe het werkt. “Met het grote risico van dien dat het de eerste keer nog verkeerd wordt uitgelegd ook,” vervolgt Christoph. “Een filmpje van zo’n 4 minuten is dan een stuk makkelijker.”

Fysieke spellen maar virtuele uitleg
Peter Christoph tipt spellenliefhebbers: “Voor een goed begin van het spelen van een spel pak je een smartphone, een telefoon met internet. Aan de speeltafel speel je het filmpje af. Zo kan iedereen tegelijk de speluitleg volgen en kan meteen gestart worden met het spelen van het spel.”

 

Met dank aan 999 Games voor informatie.

 

 

 

 

 Speluitleg door een 'how to play'-filmpje.

. : B A N N E R S : .