Nieuws| 999Games najaar 2006

Door Astrid Pater

Met Spiel Essen en het Spellenspektakel in het vooruitzicht zijn alle spellendistributeurs druk in de weer. Toch maakte 999Games voor de spellenjournalisten een middagje vrij om ze alvast een voorproefje te geven van wat er dit najaar zit aan te komen. Ik was erbij en zal jullie op niet langer in spanning houden van wat er komen gaat.

Castello & Thurn en Von Taxis
Allereerst komt 999Games met een alleraardigst spel van Leo Colovini (Cartagena en Clans): Castello. In Castello is het de bedoeling om steden op het speelbord te stichten. Daarvoor worden er muren op het bord geplaatst, torens, dorpjes en soms zelfs paleizen. Uiteraard moet dit bouwen punten op gaan leveren. Wie zijn kaarten slim speelt, kan zo aan het einde van het spel als winnaar met de meeste punten uit de bus komen.
Thurn en Von Taxis is een andere titel waarmee 999Games dit najaar komt. Dit spel is in Duitsland al een groot succes. Het doel van het spel is om de routes voor de postkoetsen op de historische kaart te completeren. Daarmee kun je overwinningspuntenfiches ontvangen. In tegenstelling tot veel andere spellen geldt bij Thurn en Von Taxis dat je juist snel de routes moet vormen, want hoe langer je wacht hoe minder de fiches waard worden.

De Chinese Muur & De Val van Rome
Bouw mee aan de grootste en langste verdedigingsmuur ter wereld en verdien hiermee punten. Om de beurten speel je kaarten uit om op een bepaald deel van de muur de meeste invloed te veroveren. Als je deze invloed een ronde lang weet te behouden, word je daarvoor beloond door de Keizer. Winnaar is degene die aan het einde van het spel de meeste punten heeft verzameld. Een kort en eenvoudig spel dat zeer geschikt is voor op reis.
De Val van Rome is een nieuw spel in de Catan-serie. Ik wil hierbij gelijk de waarschuwing geven dat er overeenkomstige elementen zijn zoals het verkrijgen en verhandelen van grondstoffen. Ook de ontwikkelingskaarten komen terug en moet je 10 overwiningspunten zien te behalen. Maar daar houdt de vergelijking meteen op. Het is eerder een tactisch en strategisch spel waarbij je moet kiezen tussen het plunderen van steden om ze daarna te veroveren. Wie echter te lang doorgaat met plunderen zal aan het kortste eind trekken, net als degene die te vroeg begint met het veroveren van steden.

Emira & Anasazi & Justinianus
Phalanx Games dat bij 999Games is ondergebracht heeft ook niet stilgezeten. Emira heeft haar eerste prijs zelfs al in de wacht gesleept voor beste spellenontwerp. In Emira proberen de sjeiks zoveel mogelijk vrouwen naar hun harem te lokken. Maar de vrouwen zijn kieskeurig, want de sjeiks moeten wel wat te bieden hebben. De sjeiks moeten daarom investeren in uitstraling, status en grootte van het paleis. De manier om de dames te veroveren.
De Anasazi waren Indianen in het midwesten van Amerika. Op een gegeven moment in de geschiedenis zijn ze spoorloos verdwenen, maar hun schatten niet. Als speler ga je op zoek naar deze schatten van flinke waarde.
In Justinianus proberen de spelers deze keizer op allerlei manieren voor zich te winnen. Daarmee kunnen ze hun eigen positie versterken en hun doelen bereiken. Dit proberen zij voor elkaar te krijgen door invloedrijke personen om te kopen met interessante aanbiedingen. Vier kleuren representeren deze invloedrijke personen er worden echter maar drie rondes gespeeld en in elke ronde wordt er maar voor 1 kleur de punten geteld. Iemand valt er dus buiten de boot. Het is dus belangrijk op het goede ‘paard’ te wedden.

Authentiek
We krijgen dit najaar weer een hele hoop moois te zien. Waar veel ingespeeld wordt op de DVD Games-trend, blijven 999Games en Phalanx Games druk aan de weg timmeren met de authentieke spellen. Wat mij betreft helemaal niks mis mee, zolang er maar kwaliteit geleverd wordt. En van wat ik heb mogen zien en spelen bij 999Games zit het met die kwaliteit wel snor. De spellen zien er goed uit, zijn mooi vormgegeven en zullen weer een hoop plezier met zich meebrengen dit najaar en deze winter.

 

Met dank aan 999Games voor de informatie omtrent de nieuwe spellen.Nieuw: Emira

. : B A N N E R S : .