Nieuws| Interview met Rogier Avis

Door Astrid Pater

Het is niet eenvoudig om in de wereld van de bordspellen naam te maken. De meeste nieuwe spellenmakers houden het na één bordspel voor gezien. Rogier Avis, mede-oprichter van Davilex, heeft toch een poging gewaagd. Hij heeft zich op het pad begeven waar DVD en bordspellen elkaar kruisen. Dit heeft geresulteerd in het spel Personology. Naar aanleiding van deze release heeft Snelspel Rogier Avis enkele vragen gesteld.

Van computergames naar bordspellen
Voor iedereen die denkt dat Rogier Avis voorgoed Davilex vaarwel heeft gezegd om zich volledig op de bordspellen richt laat hij weten dat hij nog steeds (mede-oprichter) en directeur van Davilex Games is. "We hebben het afgelopen seizoen 350.000 games op PC en PS2 verkocht in Europa (90% van onze omzet komt uit het buitenland). Davilex heeft 30 miljoen digitale dragers verkocht. En dat is zonder licensies, OEM (en illegaal kopieren)." vertelt Rogier Avis ons. Toch stelt hij een kanttekening bij de huidige ontwikkeling in de PC en console games. Hij zegt: "Ik vind PC en console games wel steeds minder familievriendelijk worden. Het wordt steeds complexer, zwaarder en gewelddadiger. Op de school van mijn kinderen ben ik voor de kinderen zelf een held en voor de moeders een duivel." Het idee voor de DVD Bordspellen is in Amerika tot stand gekomen. "Toen ik in de VS tegen het fenomeen bordspel in combinatie met DVD aanliep vond ik het het ei van Columbus. Een bordspel is sociaal, echt samen spelen, praten en lachen. En bijna iedereen heeft een DVD speler. En die DVD is ook makkelijk bedienbaar en staat in de huiskamer bij de TV. Dus multimedia voor iedereen." Zelf speelt Rogier graag bordspellen als Trivial Pursuit, Pictionary en Risk.

Ouderwets vs. nieuwerwetse bordspellen
DVD-spellen zijn een vrij nieuw fenomeen in bordspellenland. Vorig jaar verschenen de eerste DVD-spellen op het Spellenspektakel en de trend heeft zich voortgezet. In het verleden zijn de bordspellen in combinatie met video echter enorm geflopt. Is er hier slechts sprake van een tijdelijke trend en grijpt men straks weer terug naar het 'ouderwetse' bordspel? Volgens Rogier Avis hoeven we in ieder geval niet bang te zijn dat het ouderwetse bordspel verdwijnt. Hij zegt hierover: " DVD is een aanvulling voor sommige categorieën (en zeker niet alle). DVDi is momenteel het snelstgroeiende fenomeen in games. In de UK is het van 2004 naar 2005 gegroeid van 650.000 naar 2.1 miljoen eenheden. Het heeft zich ook al bewezen met enorme hits. Video is terecht geflopt omdat het te serieel is voor een spel; elk spel is hetzelfde, tenzij je heen en weer gaat spoelen, en dat werkt niet."

Spellenspektakel 2007
Bij TV-Fun timmeren ze hard aan de weg om ook in 2007 DVD-spellen op de markt te brengen. Er staan twee spellen in de wachtrij. Een daarvan is voor kinderen en het andere spel zal zich op de familie richten. Het is de bedoeling om de spellen in tenminste 5 landen uit te brengen. Maar we kunnen nog meer verwachten, want om onderwerpen voor bordspellen zitten ze niet verlegen. "Onderwerpen bepalen is iets wat een 2e natuur wordt als je het al 20 jaar doet. We hebben dus ruim ervaring in het uitzoeken van onderwerpen en het uitwerken van het bijbehorende onderwerp." aldus Rogier Avis. Zullen we TV-Fun in 2007 ook op het Spellenspektakel zien? Als het aan Rogier Avis ligt wel:"We hebben de ambitie om de nummer 1 uitgever te worden in Europa. Dit jaar hadden we het te druk voor het spellenspektakel, maar volgend jaar willen we er wel staan."

 

 

Met dank aan MVSP en Rogier Avis die dit interview mogelijk hebben gemaakt.Personology is het eerste DVD Bordspel van TV-Fun het nieuwe bedrijf van Rogier Avis.

. : B A N N E R S : .