Nieuws| Mannen spelen vals

Door Astrid Pater

44 procent van de Nederlanders vindt het spelen van een gezellig spelletje belangrijker dan het winnen ervan. Met name vrouwen geven aan (48 procent) “liever een leuk spel te spelen waarbij het winnen op de tweede plaats komt”. 48 procent van de mannen daarentegen prefereert de avond met de volle winst af te sluiten, waarbij een klein percentage vals spelen een geoorloofde tactiek vindt om het doel te behalen. Dit is slechts één van de conclusies van het door 999 Games uitgevoerde onderzoek als aftrap van de “Maand van het Spel”.

Oudejaarsavond: liever een spelletje spelen dan televisie kijken
Uit dit onderzoek blijkt dat de respondenten het spelen van een bordspel educatief meer verantwoord vinden dan televisie kijken (65 procent). Opmerkelijk is ook dat het lezen van een goed boek als ‘minder educatief‘ wordt beschouwd (9 procent) dan televisie kijken (18 procent). Op oudejaarsavond kijkt 30 procent van Nederland het liefst naar de oudejaarsconference. Het leeuwendeel van de ondervraagden (70 procent) geeft echter aan dat een bordspel de voorkeur geniet boven de bank voor de televisie. Met name mensen in de leeftijd van 31 tot en met 60 jaar (75 procent) dobbelen liever nog een rondje verder. Maar ook meer dan de helft van de jongeren (60 procent) speelt met zijn vrienden liever nog een potje De Kolonisten van Catan. De ongekende populariteit van het bordspel in de huiselijke kring wordt hiermee onderstreept.

Vrouwen spelen liever tegen Doutzen Kroes dan mannen
Doutzen Kroes is als tegenstander in een bordspel opvallend genoeg geliefder bij vrouwen dan bij mannen. Hieruit kan geconcludeerd worden dat mannen het verliezen van een spelletje tegen een blonde mooie vrouw liever willen voorkomen.

Premier Balkenende kan nog wat leren van bordspellen
Wanneer je aan Nederlanders vraagt welk bordspel zij het liefst aan premier Balkenende cadeau zouden doen, roepen ze massaal “De Kolonisten van de Lage Landen”. Meer dan 40 procent van de ondervraagden geeft aan dat zij dit het meest geschikte spel voor onze premier vinden, mede omdat hij zo goed kan oefenen hoe hij ons land moet besturen.

Op de vraag met wie men nooit een bordspel zou willen spelen, antwoordt een overtuigende 45 procent dat dit toch wel Bernie Madoff is. Daaruit blijkt dat de Nederlanders zelfs tijdens het spelen van een bordspel bang zijn om te worden opgelicht. Ook onze eigen minister van Financiën, Wouter Bos, blijkt geen populaire tegenstander. De reden? Men vindt hem eigenlijk een beetje dom en ze hebben geen zin om eerst drie uur te besteden aan de uitleg van het spel.

Maand van het spel
999 Games heeft de maand september omgedoopt tot “Maand van het Spel”. Tijdens deze maand worden door 999 Games allerlei activiteiten georganiseerd die in het teken van spellen staan. Zo zal op 9 september 2009, oftewel 9-9-9-dag, het nieuwe bordspel de Kolonisten van de Lage Landen worden gelanceerd en op 20 september doet 999 Games een gooi naar een nieuw wereldrecord waarbij 999 kinderen en hun familie 9 minuten en 99 seconden lang het kinderspel De Kolonisten van Catan Junior gaan spelen.

 

 

 

 

Met dank aan 999 Games voor de informatie.

 

 999 Games onderzoekt spelgedrag Nederlander.

. : B A N N E R S : .