Nieuws| Spellenspektakel 2008 voorbij

Door Jan Geerling

Het blijft toch een vreemd gevoel om voor het Spellenspektakel af te reizen naar Zwolle. Eindhoven was bij ons toch een beetje een begrip. Vorig jaar was ook een beetje karig uitgevallen: geen echte persbijeenkomsten meer zoals in Eindhoven, en de beurs deed destijds op de vrijdag ook wat verlopen en verlaten aan. Gelukkig kregen we afgelopen zaterdag een heel ander beeld.

De stands stonden er goed bij. Deze keer gelukkig geen grote open en lege plekken, maar gewoon veel gezellige bedrijvigheid. Nog geen minuut binnen werden we al geconfronteerd met mannen in afschuwelijke monstermaskers en glimmende harnassen die elkaar (of beursbezoekers) met zwaarden en schilden te lijf gingen. Direct maakten hoofdredactrice en ondergetekende maar even een rondje langs de uitgevers om te kijken wat ze in huis hadden.

Ridders en gedrochten op het Spellenspektakel


The Game Master
Er was een tijd dat deze uitgever ergens op een klein hoekje van de beurs zijn stinkende best moest doen om spellen aan de man te brengen. Enkele toptitels verder zijn deze dagen echter verleden tijd. Met de huidige portfolio is deze uitgever een echte topper aan het worden. Het feit dat ze met Cuba de Nederlandse Spellenprijs wisten binnen te slepen onderstreept dat. We gaan proberen zo snel mogelijk meer te melden over deze nieuwe toptitel. Verder vonden we een klein maar fijn kaartspelletje genaamd Koe zoekt boer met als doel om trieste koeien weer blij te maken. Het grappige artwork wist ons direct te winnen voor dit spelletje.

999 Games
Naast het feit dat er de nodige aandacht was voor De Kolonisten van Catan: De Jubileumeditie werden hier ook nog enkele andere nieuwe titels gepresenteerd. Zo kon je aanschuiven voor een spelletje Agricola, de Gouden Eeuw of Burgers' Zoo. Zelf schoven we aan voor een spelletje Stenen Tijdperk. Een echte aanrader. Ook presenteerde 999 Games haar nieuwe uitgave van 30 Seconds. Dit spel was hier op de redactie al een tijd een grote favoriet. Via een 30 Seconds-toernooi wist ik met enig geluk een nieuw exemplaar binnen te halen.

University Games
In vroeger tijden lieten de fanatiekere spelspelers deze uitgever nog wel eens links liggen omdat de meeste demonstratiespellen vaak wat kinderlijk aandeden. Toch heeft Snelspel altijd een zwak gehad voor deze uitgever (persoonlijk vind ik Egelrace een onderschatte topper). Het deed ons dan ook goed om te zien dat er tegenwoordig aanzienlijk meer belangstelling is voor UG. Ubongo werd met het nodige plezier gespeeld door vele bezoekers. Zelf vonden we Abracadabra erg leuk, een racespel voor heksen op bezemstelen!

Abracadabra

Identity Games
De quiz games van deze uitgever trekken altijd veel publiek. Met veel plezier deden tientallen deelnemers per ronde weer mee aan de interactieve DVD quizen die met veel plezier werden gepresenteerd door een in een vreemd pak gestoken medewerker. De meeste aandacht ging hier uit naar het Jungle Life DVD Bordspel. Daarnaast kon men bij de opvallende stand van de Lama's terecht om te kijken of je over onvermoede improvisatietalenten beschikt. Het bleek hier een gezellige chaos waar vooral lol voorop stond.

QWG Games
Deze uitgever was opvallend aanwezig met een flink aantal interessante titels. Hoewel ik het zelf niet heb kunnen spelen hoorde ik leuke dingen over Galaxy Trucker, en heb ik er moeten lachen om een gorilla spel met de titel Boss Kito, een duidelijke knipoog naar de mediagenieke Bokito. Age of Empires III blijft natuurlijk een in het oog springende titel, en het artwork van Amyitis lokte ook vele spelers voor een proefspelletje.

En verder...
Zoveel titels en zo weinig tijd. Graag hadden we Ravensburger bezocht voor een spelletje In de Naam van de Roos. Dit bordspel is gebaseerd op het gelijknamige boek van Umberto Eco, en bij velen bekend vanwege de film met Sean Connery. Vendetta Games had opvallende posters van haar nieuwe spel Street Paintball, maar toen we wilden spelen waren net alle tafels bezet… Bij Hasbro bleek Risk toch weer de eeuwige evergreen; de nieuwe machtsevenwicht variant werd fanatiek gespeeld. Verder wilde ik Geode Games nog even noemen die met Kraków 1325 AD een veelbelovende titel hebben. Emma Games bracht na Wadi met Cities een nieuw spel uit dat net als zijn voorganger zeker niet zo simpel is als ie zich voor doet. Bij Hodin hadden we graag Formule D willen spelen, maar de medewerkers deden heel hard hun best om ons te negeren als het ging om speluitleg.

Op naar huis
Met twee tassen vol spellen gingen we moe maar voldaan weer terug naar Groningen. In dit artikel hebben we enkele kleinere uitgevers geen recht gedaan. Bovendien hebben we veel interessante titels over moeten slaan omdat we er maar één dag waren. Volgend jaar er toch maar weer een lang weekend van maken? Hopelijk keert volgend jaar in elk geval de speciale pers-event terug, dat mis ik nu toch een beetje. Zeker de uitreiking van de spellenprijs mag wel wat extra aandacht hebben. En hopelijk schuift een uitgever als Jumbo dan ook weer aan.

 

 

 Het was zaterdag 15 november 2008 een drukte van jewelste op het Spellenspektakel.

. : B A N N E R S : .