Nieuws| Spellenspektakel 2009

Door Jan Geerling

Het Spellenspektakel is van oudsher (Nou ja, in elk geval een flinke tijd al) het evenement in Nederland om je op de hoogte te laten brengen over wat er speelt in de bordspellenwereld. Voor de 18e keer al weer werd dit evenement georganiseerd. Vroeger was dit alles in Eindhoven, maar de laatste jaren kunnen we naar het centraler gelegen Zwolle. Er is de laatste jaren nogal wat veranderd op het Spektakel, dus we waren erg benieuwd wat we deze keer zouden aantreffen.

Springkussens
Dit jaar werd het festival gesponsord door een bedrijf dat onder andere grote springkussens in alle soorten en maten levert, en dus stond de helft van de hal daarmee vol. Erg leuk, maar we komen uiteindelijk voor de bordspellen. En dat is even slikken, want het aantal deelnemende fabrikanten lijkt weer geslonken. Natuurlijk zijn er enkele nieuwe kleine uitgevers, maar de afwezigheid van Jumbo, Ravensburger, University Games en de aanmerkelijk kleinere stands van andere uitgevers vallen direct op. University Games en PS-games deelden bijvoorbeeld een stand met wat speeltafels, maar er was geen duidelijke vertegenwoordiging van de uitgever.

Geen oldies
Ook afwezig waren de vele stands waar oude en tweedehands spellen werden verkocht. Ik had me er eerlijk gezegd al weer op verheugd om tussen allemaal oude en verweerde dozen naar dat ene schaamteloze retourtje jeugd te speuren. Zo had ik tijdens een vorige editie nog Spookslot gekocht, en had ik deze keer mijn zinnen gezet op het Smurfenspel. Maar helaas, niets van dat al. Zelfs de patatkraam die vorig jaar nog open was kon ik niet meer terugvinden. Maar goed, dat werd met een broodje worst zo weer verholpen.

Klein
Toch leek de beurs aanvankelijk drukker dan andere jaren, maar dat is optisch bedrog. Door het gebrek aan ruimte lijkt het gewoon een stuk drukker, zeker als je het nijpende tekort aan speeltafels in acht neemt. Enkele uitgevers waren ook een beetje geschrokken van deze editie van het spellenspektakel. Niet alleen duurt het festijn een dag korter, het is ook echt veel kleiner geworden.

Drukke speeltafels
"Maar genoeg gezeurd, het gaat om de spelletjes die getest moeten worden", hoor ik u denken. Helaas was er bij 999 games nagenoeg geen ruimte, er zaten zelfs mensen op de grond. Jammer, want we hadden graag Gepakt en Gezakt willen spelen. De speluitleg bij Rise of the Empires was zo summier en ongeïnspireerd dat we dat spel ook links lieten liggen. Na 5 snelle zinnen over het spelverloop moest de medewerker van 999games namelijk al weer tien andere tafels helpen. En om zo'n complex spel nou even rustig zelf uit te pluizen terwijl vijf groepjes staan te wachten tot jij opstaat van je tafeltje…

Toekomst?
Dit laatste bleek eigenlijk overal het geval. Alleen hele kleine snelle spelletjes als Jungle Speed en Wat is dat? waren redelijk speelbaar. Vaak omdat er weinig uitleg voor nodig was, maar ook omdat die stands gewoon wat rustiger waren. En hoe leuk deze spellen ook zijn, dat kan toch niet de bedoeling van het spellenspektakel zijn. Het is gewoon te klein en in vergelijking met vroeger worden we toch een beetje bezorgd over de toekomst. Dat het Spellenspektakel niet kan opboksen tegen Spiel Essen is een gegeven, maar Spellenspektakel Zwolle is een zwakke afspiegeling van de vroegere tijden in Eindhoven.

 

 

 

 

 

 Volle tafels bij 999 Games

. : B A N N E R S : .