Nieuws| Bijna helft Nederlanders speelt wel eens vals

Subtiel een pion verschuiven, kaarten laten verdwijnen, vragen van te voren doorlezen of de dobbelsteen een klein extra duwtje geven. Herkenbaar? Waarschijnlijk wel, want bijna de helft van alle Nederlanders speelt wel eens vals. Dit blijkt uit het onderzoek ‘De Spelende Mens’ van spellenfabrikant Jumbo. Gelukkig ontneemt het vals spelen ons niet het plezier in spelletjes. Maar liefst 41 procent van Nederland speelt zelfs meerdere keren per week een spel.

Nederlanders zijn dus duidelijk in voor een spelletje. Gezelligheid wordt door tweederde van hen als het leukste van het spelen gezien. December is de uitgelezen spelletjesmaand om met elkaar om de tafel te gaan: lange avonden, lichtjes aan, warme chocolademelk en koekjes. En omdat spellen zo populair zijn in ons land viert Jumbo op 21 december, als de zon al om half vijf onder gaat, de Nationale Spelletjesavond.

Geluk in het spel
Het spel en de liefde gaan volgens het oude gezegde niet goed samen. Bijna de helft van de ondervraagden vindt zichzelf gelukkiger in de liefde dan in het spel. Slechts een tiende antwoordt dat vrouwe Fortuna vooral bij het spel aan zijn of haar zijde is. En ongeveer een kwart lapt het gezegde aan zijn laars en heeft gewoon op beide gebieden voorspoed.

Het geluk kan natuurlijk een handje geholpen worden. Zo blaast bijna 60 procent van de spelers regelmatig vol hoop op de dobbelsteen. Of het echt werkt? Acht procent gelooft in ieder geval heilig in de werking van het blazen.

De kleur van de pion wordt door de echte gelukszoeker ook niet lukraak gekozen. De rode pion is erg populair, op de hielen gevolgd door de blauwe. Spellenmakers kunnen de bruine pionnen beter uit het spel gooien, want geen van de ondervraagden heeft vertrouwen in deze kleur.

Het is maar een spelletje!
Spelletjes spelen we ter ontspanning en vermaak, toch is het voor velen ‘serious business’! Er wordt gevloekt, pionnetjes en borden worden omgegooid, spelers lopen zelfs boos weg en af en toe barst er iemand in huilen uit. Van spelersergernissen staat de niet oplettende speler met stip op nummer één. Ondanks het feit dat we ons niet allemaal aan de regels houden worden valsspelers daarna ook zeker niet gewaardeerd. De hekkensluiter is de fanatieke speler, het is leuk om te winnen maar het blijft maar een spelletje.

Toch mag er gezegd worden dat 42 procent van de ondervraagden, ondanks kleine ergernissen, regelmatig met de hand over het hart strijkt en een ander laat winnen. Voor de meeste gaat het daar ook niet om, want 4 van de 5 spelers kan goed tegen zijn verlies.

Nieuw of nostalgie
Spellen zijn er in soorten en maten, zoals: kansspellen, strategiespellen of kennisspellen. Maar wat is het eerste spel dat men zich kan herinneren? Op die vraag antwoordt bijna een kwart van de ondervraagden Mens-erger-je-niet! Een ander nostalgisch spel is Ganzenborden. Beide spelletjes worden tijdens de Nationale Spelletjesavond op 21 december bij Jumbo gespeeld en ook de nieuwste aanwinsten, als Picture This? en Stratego met een vrouwelijke spion, zijn van de partij.

En nog andere weetjes uit het onderzoek

Maar liefst 4 van de 5 mensen ‘zegt’ zich aan de spelregels te houden.

Bijna de helft van de Nederlanders speelt graag alleen een spelletje.

Driekwart van de spellen wordt ’s avonds gespeeld.

De meeste Nederlanders spelen in het weekend een spel.
 
Een spel wordt bijna nooit langer dan 2 uur gespeeld, de gemiddelde spelduur ligt tussen de 30 en 60 minuten.

Een kwart van de Nederlanders vindt ontspanning het fijnst van een spel spelen.

Eenderde van de spellen wordt in de decembermaand gekocht.

Nederlanders geven gemiddeld zo’n 50 euro uit aan een spel.

 

 

 

Met dank aan Jumbo voor de informatie



Dankzij Jumbo weten we dat we tijdens een gezellig spelletje onze tegenstanders goed in de gaten moeten houden.

. : B A N N E R S : .