30 Seconds

Door Astrid PaterWie is er niet bekend met de spellen waarbij je zoveel mogelijk vragen moet beantwoorden binnen een bepaalde tijd. En het liefst binnen een tijdsbestek van een halve minuut en als het even kan nog minder. In 30 Seconds gaat het niet zozeer om het beantwoorden van vragen, maar aan de hand van aanwijzingen moeten personen en instanties geraden worden...

Team up
Voor 30 Seconds moet je twee teams zien te vormen om het spel te spelen. Er zijn minimaal 3 spelers nodig, maar hoe meer zielen, hoe meer vreugde. Het is het leukst om met drie personen in een team te zitten, ook goed voor de onderlinge ondersteuning. En zoals bekend, twee weten vaak meer dan een. Na het samenstellen van de teams worden de pionnen op het startvlak gezet en kan er worden begonnen met het spelen van 30 Seconds.

Omschrijven
Om de beurt pakt een speler uit een team een kaartje en moet vijf personen of instanties beschrijven en omschrijven. Stel dat in je lijst Erica Terpstra staat, dan kun je haar omschrijven als stevig ex-VVD-kamerlid, oud zwemster, en nieuwe voorzitster van het IOC-NSF. Je mag hierbij haar naam niet noemen, en ook geen letterlijke vertalingen van haar naam. Het is dus zaak aan de hand van steekwoorden en algemeenheden de persoon of instantie duidelijk te maken aan je teamgenoten.

Stalen zenuwen
Bij 30 Seconds moet je toch wel enigszins over stalen zenuwen beschikken, want de spanning kan hoog oplopen. Wanneer een medespeler iets niet weet te raden, is het zaak snel door te gaan naar de volgende naam op het lijstje (ook al denk je nog zo duidelijk te zijn). De 30 seconden zijn voorbij voor je er erg in hebt. Daarnaast is het opvallend er voor iedereen altijd wel een onbekende persoon in het rijtje staat. En dat maakt het alleen maar leuker, want probeer die persoon of instantie dan nog maar te omschrijven.

Hoeveel antwoorden?
Elke beurt wordt er met de dobbelsteen gegooid en afhankelijk van het aantal gegooide ogen moeten goede antwoorden gegeven worden en kan de pion verplaatst worden. Er kan 0, 1 of 2 met de dobbelsteen gegooid worden. Het is het meest gunstig om 0 te gooien, want dan telt elk goed antwoord als een plaats vooruit op het speelbord. Je kunt maximaal 5 goede antwoorden geven en dus maximaal 5 plaatsen vooruit. Wordt er 1 of 2 gegooid, dan moeten er eerst 1 of 2 goede antwoorden gegeven worden, elk extra goed antwoord is een plaats vooruit. Anders blijf je gewoon staan.

Conclusie
Met veel horten en stoten worden de lijstjes afgewerkt en kunnen de pionnen verzet worden. Het is niet altijd even makkelijk, maar om je tegenspelers te zien spartelen en stuntelen is zeer vermakelijk. Het leuke van 30 Seconds is dat het spel vraagt om een flinke dosis algemene kennis in combinatie met creatief denken. En daarnaast kun je met handen en voeten, ook al is dat niet helemaal de bedoeling, mensen ook een hoop duidelijk maken. 30 Seconds is een leuk, snel en geanimeerd spel! Hou je van spellen die de algemene kennis aanspreken? Vind je Trivial Pursuit te traag? Dan is dit een enerverend spel voor jou!Uitgever: 999 Games
Speelduur: 45 min.
Auteur: -
Spelers: 3+
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Prijs: € 34,95

 

. : B A N N E R S : .

tact | Over SnelSpel.nl | Colofon | Disclaimer