Vier op 'n Rij: 3D uitdaging

Door Jan GeerlingEr is een tijd geweest dat je me zonder problemen 's nachts kon wakker maken voor een potje Vier op een Rij. Zonder enige gêne of angst voor hoogmoed kan ik stellen dat ik best wel goed ben in dat spelletje. Toen ik hoorde dat er een nieuwe versie op de markt was fronste ik dan ook de wenkbrauwen. Waarom een eeuwenoude gameplay willen veranderen?

De volgende dimensie
Het In Vier op 'n Rij 3D zetten we geen raam meer overeind waar de schijfjes vervolgens in kunnen vallen. In plaats daarvan hebben we nu een vlak van vier bij vier waarin we gekleurde pinnetjes kunnen zetten. Aangezien je pinnetjes tot vier hoog mag opstapelen kunnen we stellen dat het speelveld dus vier bij vier bij vier groot is. De bedoeling is natuurlijk wel duidelijk. Om en om plaatst een speler een pinnetje met zijn of haar kleur in het speel veld, tot iemand. vier pinnetjes van zijn kleur op een rij heeft.

Complex
Doordat het spelveld nu min of meer 3D is geworden kun je op veel mogelijkheden 'vier op een rij' halen. Het spel lijkt simpel, maar eenmaal spelende ontdek je hoe complex en tactisch Vier op een Rij nu is geworden. En als je niet goed oplet zie je soms niet eens dat je vier op een rij hebt, laat staan dat je een kans op vier op een rij meteen in de smiezen hebt. Opletten is dus een vereiste, de gameplay heeft letterlijk en figuurlijk aan diepte gewonnen.

Conclusie
Was Vier op een Rij nog een echt spel voor jong en oud, de 3D versie is denk ik behoorlijk gecompliceerd voor jongere spelers. De leeftijds aanduiding 'vanaf 12 jaar' is zeker op zijn plek. Als twee spelers echt aan elkaar gewaagd zijn, dan kan Vier op een Rij 3D nog een behoorlijke breinbreker worden. Voor de echte fans een verplichte aanschaf!
Uitgever: Hasbro
Speelduur: -
Auteur: -
Spelers: 2
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Prijs: € 25,99

 

. : B A N N E R S : .