4x Vier op een rij

Door Astrid PaterHet is al weer een aantal jaartjes geleden dat deze redactie zich mocht buigen over Vier op 'n Rij: 3D uitdaging. Deze variant op Vier op een rij werd bij ons zeer positief ontvangen. Lange tijd werd het spel er weer bijgepakt voor een spelletje tussendoor. We waren dan ook zeer benieuwd of 4x Vier op een Rij hetzelfde effect zou hebben.

4 op een rij maar dan anders
Het doel van het spel is niets anders dan, hoe kan het ook anders, 4 op een rij zien te krijgen. Het addertje onder het gras, of eigenlijk de twee addertjes onder het gras zijn dat jet het spel met 4 man tegelijk kunt spelen en dat je in plaats van 1 gleuf er twee hebt om muntjes in te schuiven.

Dubbel
Om te zien of een medespeler vier op een rij dreigt te halen, moet je beide speelhelften goed in de gaten houden. Speel je met jongere kinderen dan kun je afspreken dat er vier op een rij aan 1 kant gehaald moet worden. In dit spel mag je namelijk van beide kanten gebruik maken om vier op een rij te krijgen. Deze dynamiek van het gebruik van twee kanten gaat een beetje verloren als je het spel met twee of vier man speelt. Spelers zijn dan toch geneigd aan 1 kant de schijfjes in de gleuf te gooien. Niet alleen speel je met dubbele rijen, maar je hebt ook twee dubbele schijfjes. Deze neemt aan beide kanten een plekje op het veld in beslag. Wie deze tactisch inzet kan hele rijen blokkeren van andere schijfjes.

Conclusie
Hetzelfde enthousiasme dat we voor de 3D-uitdaging van 4 op een rij hadden, hebben we niet voor 4x Vier op een Rij. Het is een leuk spel, maar je pakt het er niet even bij voor een potje. Zeker niet wanneer je met z'n tweeën bent. Dan kun je net zo goed 'gewoon' vier op een rij spelen. En met meerdere spelers zijn er toch leukere spellen, ook voor de jongere spelers. Overigens is er een puntentellingsysteem in de houder. Handig voor de fanatici. Dan hoef je namelijk niet op een blaadje te turfen. 4x Vier op een Rij is geen slecht spel, best leuk, maar met een beperkte houdbaarheidsdatum.
Uitgever: Hasbro
Speelduur: -
Auteur: -
Spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: € 26,99

 

. : B A N N E R S : .