Abalone

Door Astrid Pater


Een aantal jaren geleden bedachten Laurent Levi en Michel Lalet een zeer succesvol spel. Ze noemden het spel Abalone (spreek uit als: abeloon). Met een zeshoekig bord, 14 witte en 14 zwarte knikkers kon het spel gespeeld gaan worden. En zo hebben de tactische spellen er weer een broertje bij.

Over de rand
Bij Abalone is het de bedoeling om zes knikkers van je tegenspeler over de rand van het speelbord te pushen. Wie dit als eerste lukt, wint Abalone. Natuurlijk kunnen de knikkers niet zo maar worden verplaatst en gelden er een aantal belangrijke spelregels. De knikkers mogen alleen in rijtjes 1, 2 en 3 verplaatst worden. En de knikkers worden ook maar één vakje verplaatst. Vooruit. achteruit, naar links of rechts. Beide partijen moeten zo proberen elkaars knikkers van het bord te pushen. Wie het eerst zes knikkers van de ander van het bord weet te drukken wint het spel.

Pushen
Het belangrijkste van het spel is dus het pushen van de knikkers van je tegenspeler. Er zijn drie situaties waarin er gepusht kan worden. Een rijtje van 3 knikkers kan een rijtje van 2 knikkers pushen. Een rijtje van 3 knikkers kan een enkele knikker pushen. En een rijtje van 2 knikkers kan een enkele knikker pushen. Zodra de aantallen gelijk zijn (er wordt niet verder geteld dan 3), kan er niet gepusht worden.

Tactisch
Abalone is een zeer tactisch spelletje wat misschien nog wel het meest aan dammen doet denken (hoewel Halma ook door het hoofd schoot). De bedoeling is om op tactische wijze je tegenspeler te slim af zijn. En hoe vaker je Abalone speelt, hoe handiger je hier in wordt. Kies je voor de aanval of kies je voor de brede verdediging? De spelers ontwikkelen zo een eigen manier van spelen en tactiek.

Conclusie
Abalone mag zich zeker een van de betere spellen noemen. Abalone geniet het grote voordeel van de eenvoudige spelregels. Een spelletje is snel gespeeld, en elke keer word je er beter in. Het is tactisch en vereist daarom een grote mate van concentratie. Wie niet oplet en niet vooruit denkt, ziet binnen de kortste keren de zesde knikker over de rand vallen. Wie het dammen zat is en op zoek is naar een nieuwe uitdaging mag Abalone zeker niet op de planken van de speelgoedwinkel laten liggen. Abalone is echt een geweldig goed spel!Uitgever: Jumbo
Speelduur: 20 min.
Auteur: Michel Lalet & Laurent Levi
Spelers: 2
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: -

 

. : B A N N E R S : .