Adel Verplicht

Door Astrid PaterAdel Verplicht is van oorsprong een Alea-spel en wordt nu door Jumbo in Nederland uitgegeven. Het spel wekt bij voorbaat al verwachtingen op, want niet alleen is het een Alea-spel dat bekend vaak bekend staat om tactiek, maar het is ook nog eens ontwikkeld door Klaus Teuber, de bedenker van Catan. Nu is het nog even afwachten of het spel aan de verwachtingen gaat voldoen.

Antiek verzamelen
In Adel Verplicht kruip je in de huid van antiekverzamelaars. Deze mensen hebben er heel wat over om aan antiek te komen. Of ze nou veel geld neertellen voor een stuk antiek of dat ze iets uit de verzameling van een ander stelen. Het maakt ze niets uit, zolang ze aan het einde van het spel maar voorliggen op het spelbord, want dat is de persoon die het spel wint. En hoe je zover kunt komen zal nu kort worden toegelicht.

Keuzes maken
Adel Verplicht bestaat uit speelrondes en in elke speelronde moet je keuzes maken die bepalend zijn voor het verloop van het spel. Een speelronde bestaat uit twee acties. Je hebt hiervoor actiekaarten met een 1 op de rug en met een 2. Bij aanvang van de beurt bepaal je door twee kaarten met de rug naar boven op tafel neer te leggen wat je gaat doen. Je legt een kaart met een 1 en een 2 neer. In de eerste actie kun je er voor kiezen om naar het veilinghuis te gaan of naar het kasteel.

Het veilinghuis
In het veilinghuis kun je of bieden op een antiekwaar of je kunt als dief de kassa leegroven. Wanneer medespelers in het veilinghuis ook op een antiekstuk bieden, mag degene die het hoogste biedt het antiekstuk van de stapel halen en het geldkaartje in de kassa leggen. Een speler die in het veilinghuis is en de dief speelt, krijgt dan het geld uit de kassa. Zitten er meerdere dieven in het veilinghuis, dan krijgt niemand iets.

In het kasteel
In het kasteel zijn er weer andere mogelijkheden. Je kunt een tentoonstelling bouwen door je antiekwaar tentoon te stellen. Dit kan overigens alleen met antiekwaar dat alfabetisch op elkaar volgt (bijv AAA, ABBC) en als je tenminste drie stuks hebt. Je kunt ook de dief spelen en stelen uit de tentoonstellingen bij andere spelers. Zijn er geen tentoonstellingen dan heeft dief pech. Hier geldt overigens dat ook bij meerdere dieven gestolen wordt uit de tentoonstellingen. Tenslotte is er de detective die de dieven grijpt en ze naar de gevangenis stuurt.

Vooruit
Er zijn twee manieren om vooruit te komen op het speelbord. Of door de waardevolste of de op één na waardevolste tentoonstelling te bouwen, óf door een detective een dief naar de gevangenis te laten sturen. In het eerste geval wordt er gekeken op welk veld de voorste speler staat. Op dat veld staan twee getallen, het bovenste getal staat voor het aantal plaatsen dat de speler vooruit mag met de waardevolste tentoonstelling. Het onderste getal geeft aan hoeveel de speler met de op één na waardevolste tentoonstelling vooruit mag. Een detective mag zoveel stappen vooruit als zijn plaats is op het speelbord. Staat deze speler derde, dan mag hij drie plaatsen vooruit, maar staat hij eerste dan slechts één plaats.

Bluffen of geluk
Allemaal leuk en aardig die speluitleg, maar uiteindelijk gaat het om het spelen. Bij Adel Verplicht gaat het om goed opletten wat de andere spelers voor kaarten hebben gespeeld en wat acties hen hebben opgeleverd. Maar het gaat ook om bluffen (met een aardige geluksfactor). Bluffen door een andere actie te ondernemen dan spelers van je zouden verwachten. Bij Adel Verplicht moet je dus veel stappen verder denken en inschatten wat andere spelers denken dat jij denkt. Lekker ingewikkeld, maar wel erg leuk. Het eindigt namelijk soms net even anders dan je dus dacht.

Conclusie
Adel Verplicht is in zoverre tactisch dat je goed moet nadenken over je keuzes en de consequenties daarvan. En dus ook de consequenties als het niet helemaal loopt zoals je had verwacht. Hoewel je eigenlijk bij het spel aan het bluffen bent, kun je het ook verwarren met gokken en flink wat geluk. Desalniettemin is het spel leuk om te spelen, en ook al lijkt het in het begin wat onduidelijk, na een paar rondes spelen krijg je de smaak al gauw te pakken. Adel Verplicht weet van het begin tot het einde te boeien en ook al lijkt iemand voor te staan, het tij is gauw gekeerd.Uitgever: Jumbo
Speelduur: 60-90 min.
Auteur: Klaus Teuber
Spelers: 3-6
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Prijs: -

 

. : B A N N E R S : .