Ajax the Game

Door Astrid Pater
Voetbal hoort bij Nederland. Er is dan ook bijna geen jongen die er niet van heeft gedroomd ooit de nieuwe Johan Cruyff of Marco van Basten te worden. Ook al word je met Ajax spel niet één van deze twee grootheden, je kunt je toch wanen als misschien wel de komende helden van het EK zoals Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart. Maar ook de andere spelers van de Ajax selectie ontbreken niet in AJAX The Game.

3-4-3
De doos is de setting van AJAX The Game. We zien elf spelers in de bekende roodwitte shirts, en elf tegenstanders in het blauwgeel. De opstelling van beide teams is 3-4-3, met drie spitsen, zoals we in het voetbal graag zien. Ook het publiek is aanwezig, en in de vorm van een speelkaart zijn er ook nog scoreborden aan beide kanten van speelveld. De basis voor AJAX The Game is gelegd en de aftrap kan worden genomen.

Scoren
Het doel van dit spel is om zoveel mogelijk doelpunten te scoren en zo het spel te winnen. Dat kan door de meeste doelpunten te scoren, of om als eerste met je team zes keer raak geschoten te hebben. Maar voor het zover is, moet je wel eerst in een scorende positie uitkomen. Per linie worden er duels tussen twee spelers uitgevochten. Wanneer je een duel wint, schuif je een linie naar voren. Win je een duel in de spitspositie, dan mag je ‘schieten’ op het doel. Daarover zo meer.

Duels uitvechten
Elke speler uit het elftal heeft drie kaarten ter beschikking om mee te spelen. Op de kaart staat hoeveel punten de speler waard is, en wat de waarden zijn van de directe tegenspeler waarmee het duel uitgevochten gaat worden. De speler met de hoogste waarde wint het duel, maar een speler die kaartwaarde 1 heeft en uitspeelt, kan daarmee het duel winnen als de tegenstander de kaart met de hoogste waarde uitspeelt: waarde 1 verslaat hoogste waarde. Wie slim speelt, kan met een één-waarde-kaart nog een duel winnen. Bluffen en geluk spelen dus een grote rol in het spel.

Goal
Zo ook het bijhouden van de keeperkaarten. Er zijn vijf keeperkaarten in het spel die gebruikt worden om het schot van de spits tegen te houden. Wanneer een spits een duel wint, mag hij ‘schieten’ op het doel. Het doel is verdeeld in zes vlakken, en op de spitskaart staat aangegeven in welk vlak de spits de bal kan schieten. Komt dit getal overeen met een getal op de keeperkaart, dan is er door het team gescoord. Is dit niet het geval, dan heeft de keeper de bal tegengehouden. De gebruikte keeperkaart komt onder op de stapel van vijf te liggen. Zo kun je onthouden wanneer een bepaald scorevlak weer aan de beurt, en daar weer je spits op afstemmen.

Speciale kaarten
Er zitten ook nog twee speciale kaarten in het spel. Daarmee kun je een tegenstander in het eigen doel laten schieten. Dit gebeurt door diegene dit duel te laten winnen. Een verdediger moet nou eenmaal ook wel eens op de keeper vertrouwen. Daarnaast is er een middenvelder, die na een gewonnen duel, de keeperkaarten mag schudden. Daarna mag deze speler ook nog de volgorde van de keeperkaarten bestuderen en heeft daarmee een voordeel op zijn tegenspeler die niet meer op de hoogte is van de volgorde.

Eigenlijk te simpel
De uitvoering van AJAX The Game is eigenlijk te simpel. Het gebruik van de doos is misschien wel praktisch, maar echt mooi ziet het er niet uit. Daarnaast biedt het spel ook weinig spanning. Het blufelement is wel aardig, maar uiteindelijk niet boeiend genoeg om het spel vaak te spelen. Ik zou bijna gaan denken dat het onmogelijk is een echt goed voetbalspel te maken. Zodra je er een bepaalde club aanhangt, raak je al weer gauw een grote groep kwijt (met uitzondering van het Nederlands elftal natuurlijk).

Vooral voor de fan
AJAX The Game is een spel dat uiteindelijk vooral leuk is voor de fans. Je hebt meteen een overzicht van de hele Ajax selectie op mooie stevige kaarten en daar zullen velen blij mee zijn. De Feyenoord- en PSV-fans krijg je voor dit spel niet naar de winkel (misschien nog een extra uitvoering in een Feyenoord-jasje). Daarentegen heb je weer hordes meisjes die nog wel een extra fotootje van Rafael of Wesley willen hebben.

Conclusie
Nadeel van AJAX The Game is de simpliciteit die het aardige blufelement van het spel overschaduwt. De spelduur is ook niet al te lang, en dit speelt ook een rol mee in het succes. Maar zoals ik al eerder schreef, er is zeker een markt voor. Zo’n 9 jaar geleden was ik naar de winkel gerend als er maar een fotootje van Marc Overmars tussen zou zitten. En dat zal nu ook weer gebeuren, alleen dan voor een Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart. En voor iedereen die van Ajax houdt, en iets zoekt om te doen in de pauze van een wedstrijd, kan ik AJAX The Game toch aanraden!Uitgever: Jumbo
Speelduur: 20 min.
Auteur: -
Spelers: 2+
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: -

 

. : B A N N E R S : .