Alle hens aan dek, Ahoi!

Door Astrid PaterDat er dit jaar veel piratenspellen op de markt zijn gekomen is weinig mensen ontgaan. Maar wie worden er de dupe van? Precies, de hardwerkende matrozen. Zij werken hard voor de kost en proberen hun schip veilig van punt A naar punt B te varen. Maar dat is niet altijd even eenvoudig, want de zee is onvoorspelbaar. Voor je het weet is er storm op komst en valt alles van de boot zo maar in het water.

Vaten stapelen
Het doel van Alle Hens Aan Dek is het stapelen van de 12 vaten. Want wie dat lukt krijgt extra fiches, en de speler met de meeste fiches wint het spel. Nu klinkt vaten stapelen tamelijk eenvoudig en is er dus iets bedacht om het allemaal wat lastiger te maken. Om te beginnen zijn er drie maten vaten. oftewel, niet alle vaten zijn even stevig. Daarnaast wordt ook de storm op zee nagebootst en kan het zijn dat het bootje helemaal schuin staat en ook dan is het stapelen niet meer zo simpel en moet je oppassen dat de vaten niet omvallen, want dat zal je fiches gaan kosten.

Storm op zee
Hoe werkt dan de nagebootste storm op zee. De constructie oogt tamelijk eenvoudig. In het bootje zitten drie schroeven verwerkt. Wanneer er rood, blauw of geel met de dobbelsteen gegooid wordt, wordt de schroef in de betreffende kleur een volle ronde aangedraaid. Het bootje gaat dus met een kant wat omhoog. Wordt er steeds dezelfde kleur gegooid dan kan het voorkomen dat slechts een deel van de boot helt, en dat maakt het spelletje niet meer zo eenvoudig. De hoop is dat alle schroeven ongeveer gelijk aan worden aangeschroefd.

Fiches betalen en winnen
Alle spelers beginnen met drie fiches en het is dus de bedoeling om er daar meer van te maken. Op het moment dat jij de speler bent die alle vaten laten omvallen dan kost je dat een fiche. Heel jammer, want zo win je het spel natuurlijk niet. Wanneer het je lukt om de stapel van 12 vaten te voltooien, krijg je 2 fiches erbij. De andere spelers krijgen dan ook een fiche, omdat ze wel hebben helpen stapelen. Iedereen heeft er dus baat bij dat alle vaten worden gestapeld. Wie na drie rondes de meeste fiches heeft, wint het spel.

Conclusie
Hoewel het idee achter Alle Hens Aan Dek best aardig is, is de constructie niet helemaal waterdicht. Het geval wil dat het draaien aan de schroeven niet heel soepel gaat. Ga je draaien dan moet je het bootje stevig vasthouden, omdat anders de instabiele constructie al zo meegeeft dat het vaten er te makkelijk afvallen. Dat is toch wel een groot nadeel. Erg jammer, want het houten spelletje ziet er buiten dit punt om goed uit en het idee is ook leuk. Met name omdat het spel toch te afhankelijk is van de constructie kan ik het spel niet aanraden. Ik zou zeggen probeer eens één van de andere houten bordspellen uit de Ravensburgercollectie, want er zit genoeg leuks tussen.Uitgever: Ravensburger
Speelduur: 15-20 min.
Auteur: Gunter Baars
Spelers: 2-5
Leeftijd: vanaf 5 jaar
Prijs: -

 

. : B A N N E R S : .