Ark

Door Jan Geerling
Ark is een spel van de onafhankelijke Nederlandse speluitgever Yurp. In Duitsland zijn er honderden kleine uitgevers die elk jaar weer op Spiel hun producten aan de man proberen te brengen, maar hier in Nederland zijn ze ietwat dunner gezaaid. Het is vaak vrij moeilijk om een review exemplaar van hun producten te ontvangen. Als dan notabene via ons forum zo'n enthousiaste uitgever ons zijn nieuwste product aanbiedt, dan reviewen we zijn spel natuurlijk graag.

Goddelijke missie
Iedereen heeft vast wel eens van Noach en zijn Ark gehoord. Vlak voordat God de zondige mens ging straffen met een zondvloed gaf hij Noach de opdracht om van elke diersoort een mannetje en een vrouwtje te redden. Noach maakte een Ark, en zo zouden de dieren de enorme regen die daarna volgde en talloze levens eiste weten te overleven. De basis van dit verhaal zien we terug in Ark, waar de spelers onderling proberen uit te vechten wie de meeste dieren van een nat pak weet te redden. Aan de slag!

Dieren verzamelen
Elke speler heeft twee soorten kaarten in zijn hand: dierenkaarten en actiekaarten. Met de dierenkaarten probeert hij paartjes te maken (mannetje en vrouwtje van een diersoort verzamelen), en met de actiekaarten kan hij speciale acties ondernemen (tja, dat lag nogal voor de hand). Elke dierenkaart heeft een puntenwaarde van één tot vier. Van elke soort zijn twee paartjes beschikbaar. Weet je één paar te verzamelen, dan krijg je de punten op de kaartjes, maar verzamel je ze beiden, dan vang je ook nog eens een bonus. Als van elke diersoort een paartje aan boord is ga je punten tellen, de speler met de meeste punten is ook hier de winnaar.

Actie
Naast twee afnamestapels (één voor de actiekaarten, de ander voor de dierenkaarten) zijn er ook andere manieren om aan kaartjes te komen. Zo kun je een actiekaart spelen. De acties bestaan uit ruilen, doorgeven, trekken en zondvloed. De meeste acties spreken eigenlijk wel voor zich, dus lijkt uitleg me overbodig, behalve bij de zondvloedkaartjes. Speel je een zondvloedkaartje, dan moet iedere speler de helft van zijn kaartjes doorgeven aan de speler links van hem of haar. Heb je zelf maar twee kaartjes, en de ander een stuk of zes, dan is dat natuurlijk best een leuke kaart om te spelen...

Conclusie
Mijn beschrijving van Ark klinkt vrij eenvoudig, en dat is ook zo. Ark is namelijk een vrij simpel spelletje dat je vrij simpel kunt leren. Voor de casual bordspelspeler is dat wellicht een enorme opluchting, want niet iedereen vind het altijd geweldig om eerst een uur bezig te zijn met het doornemen van een handleiding. De gevorderde speler vindt het misschien allemaal net even iets te simpel, maar die behoort dan ook niet tot de beoogde doelgroep. Ark is gewoon een sympathiek spelletje dat gelikt in elkaar zit. Een prima spel voor de hele familie, zeker als je vader of zusje geen hout van spelletjes snapt.Uitgever: Yurp Games
Speelduur: 25 min.
Auteur: Joost Beersma & Rob Fokkink
Spelers: 3-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: € 22,50

 

. : B A N N E R S : .