Bakari

Door Astrid Pater
Wie geen genoeg kan krijgen van eenvoudige tactische bordspellen, kan zich met een gerust hart wagen aan Bakari. De setting van het spel doet denken aan het oerwoud in een der landen rond de equator. De pionnen suggereren op van die uit hout gesneden maskers te zijn. En de afbeeldingen op het speelbord, zoals een hagedis en een nijlpaard maken de exotische setting echt af.

Van A naar B
Het doel van Bakari is om je pionnen zo snel mogelijk van de ene kant naar de andere kant van het bord te brengen. Dit kan door de pionnen te verschuiven, per beurt maar één vakje. Tot dusverre vrij eenvoudig, maar er zit een extra moeilijkheid in het spel. Op alle vakjes staat namelijk een dier afgebeeld. Op sommige vakjes mag een pion niet staan afhankelijk van welke dierkaart er gedraaid is.

Dwarsbomen
Er staan vier verschillende dieren op het speelbord afgebeeld. Stel het nijlpaard wordt omgedraaid, dan mogen de pionnen niet op een nijlpaardvakje gaan staan. Maar wanneer er een pion de overkant bereikt, verandert ook het dier waarop niet gestaan mag worden. Je krijgt dus nooit twee keer achter elkaar hetzelfde dier als dwarsbomer van de weg naar de winst.

Tactiek belangrijk
Een groot voordeel van Bakari is dat het goed met twee spelers gespeeld kan worden. Nadeel is dat je je tegenstander makkelijker kunt tegenwerken bij het kiezen van bepaalde dierenkaarten. Bij twee spelers is het overzicht nou eenmaal duidelijker. Met drie of vier spelers zijn er immers meer factoren waar je rekening mee moet houden. De tactiek van het spel wordt dan nog belangrijker en geluk gaat een kleinere rol spelen.

Regels zijn duidelijk
Ook wil ik nog even de nadruk leggen op de duidelijke spelregels. De regels staan op één pagina en laten niks tot de verbeelding over. Binnen no time kun je met het spel beginnen en dat is wel zo prettig. Te vaak zit je te lang met je hoofd boven een spelregelboekje zonder dat je een stap verder komt. Uiteindelijk wil iedereen het liefst zo snel mogelijk spelen, en met Bakari kan dat dus.

Conclusie
Bakari is een spel dat je snel onder de knie hebt, het is dan ook niet moeilijk. De tactische factor in het spel speelt een grotere rol bij drie of vier spelers dan bij twee. Bij twee spelers is het overzicht immers meer transparant waardoor de keuze voor de volgende dierkaart makkelijker te maken is. Omdat Bakari niet al te lang duurt, is het een prima opwarmer voor een avond vol spelletjes.
Uitgever: Tactic
Speelduur: -
Auteur: -
Spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 7 jaar
Prijs: € 24,95

 

. : B A N N E R S : .