Blitz

Door Astrid Pater


Ergens op een schoolplein staat een kring spelende kinderen. Ze gooien een of ander stervormig voorwerp in de kring rond. Dan valt het voorwerp op de grond en begint een van de kinderen flink op en neer te springen. Waar zijn ze eigenlijk mee bezig? Met Blitz, 'een spel met maffe straffen'.

Gooien, vangen en vallen.
Blitz, het stervormig ding, wordt rond gegooid in de kring. Het is de bedoeling om de Blitz te vangen en dan weer door te gooien. Het wil echter wel eens gebeuren dat de Blitz niet gevangen wordt en op de grond valt. Degene die de Blitz moest vangen, krijgt dan een opdracht. Die opdracht wordt bepaald door de kleur van de dobbelsteen in het midden van de Blitz.

Maffe straffen
De opdrachten worden door Hasbro 'maffe straffen' genoemd en eigenlijk is dat ook wel waar. Soms moet je een varken nadoen, en dan weer een aap, of je moet steeds op en neer springen. Nu is dat op zich nog niet heel maf, maar er komt nog meer bij kijken. Wie eenmaal een bepaalde straf heeft gekregen moet dit blijven volhouden. Als je dan nog een keer de Blitz niet vangt, krijg je er een opdracht bij. Je moet dan twee opdrachten tegelijkertijd uitvoeren. Laat je de Blitz voor de derde keer vallen dan is het over en uit. Wie als laatste overblijft wint het spel. En dan kan iedereen weer meedoen.

Eigen regels
'Blitz' spreekt de jongere spelers onder ons zeer aan. Een groot voordeel is dat het in een grote groep gespeeld kan worden. Belangrijk is wel dat iedereen aan de beurt komt, anders is het natuurlijk niet leuk. Soms is het lastig om twee opdrachten tegelijk uit te voeren. Hier zouden de regels aangepast kunnen worden, dat de tweede opdracht de eerste vervangt. Ook kun je ervoor kiezen om niemand 'af' te laten gaan.

Conclusie
'Blitz' is een zeer aansprekend spel voor kinderen. Het kan in een grote groep gespeeld worden en daarmee leent dit spel zich goed voor een schoolplein. De opdrachten zijn eenvoudig en kunnen door iedereen worden uitgevoerd. Het spel leent zich ook perfect voor een kinderfeestje. Dan maak je de blits met 'Blitz'.Uitgever: Hasbro
Speelduur: 20 min.
Auteur: -
Spelers: 2-6
Leeftijd: vanaf 6 jaar
Prijs: -

 

. : B A N N E R S : .