Block It!

Door Astrid Pater


The Game Master timmert nu al weer een paar jaar aan de weg en niet geheel onverdienstelijk. De Ontembare Stad is dit jaar in het Duits verschenen en ook Skyline is een groot succes. Maar het spel waar het allemaal mee is begonnen, is Block It!

Blokkeren
De opzet van het spel Block It! is zeer eenvoudig. Op een speelveld van 5 bij 5 kaartjes moet je proberen om op het kruispunt tussen vier kaartjes een vierkant in jouw kleur te vormen. Elke tegel bestaat uit vier vierkantjes in de kleuren rood, geel, blauw en zwart. Zodra het je lukt om een vierkant te vormen zet je er een van je blokjes op. Wie als eerste zijn drie blokjes (bij 3 of 4 spelers zijn het 2 blokjes) weet te plaatsen die wint het spel. Maar hoe kom je zover?

Actiedobbelsteen
Elke beurt gooi je met de actiedobbelsteen en voer je de gegooide actie uit. De acties bestaan uit het 1 of 2 keer linksom of rechtsom draaien van een vierkantje. Een andere actie is het verwisselen van twee tegels op het speelbord. En tot slot kan het zijn dat je de ‘Anti-Blok’ gooit. Dan mag je een blokje van een tegenspeler van het bord verwijderen. Vervolgens mag je nog een keer gooien. Je voert de actie uit, tenzij je nog een keer ‘Anti-Blok’ gooit. In dat geval gebeurt er niks. Geluk is dus een belangrijke factor in Block It.

Geluk of tactiek
Zodra er dobbelstenen bij een spel komen kijken, wordt de geluksfactor groter. Zo ook bij Block It! De dobbelsteen bepaalt welke actie jij mag uitvoeren en ben je dus afhankelijk van het lot. Natuurlijk draait het niet alleen om geluk, maar komt er ook nog een beetje tactiek bij kijken. Je moet niet alleen bezig zijn met het vormen van je eigen vierkantjes, maar het is ook belangrijk om te voorkomen dat je tegenstanders vierkanten kunnen vormen. Het is het leukst als het je lukt om jezelf te helpen en tegelijkertijd de anderen tegen te werken.

1 of meer spelers
Block It! is als spel ook uitermate geschikt om alleen te spelen. Zo kun je proberen in 20 beurten zoveel mogelijk blokjes in alle kleuren kwijt te raken. Of je probeert zoveel mogelijk blokjes op het speelbord kwijt te raken binnen een bepaalde tijdslimiet. Een andere variant is om 3 blokjes in een kleur in zo min mogelijk beurten op het bord te plaatsen. Speel je het spel met 3 of 4 spelers dan hoef je maar twee blokjes op het bord te plaatsen. Vind je dat toch te eenvoudig, dan kun je er voor kiezen om alle drie de blokjes te gebruiken. Je bent dan wel een stuk langer bezig. Het spel is overigens het leukste met 2 of 3 spelers. Dan kun je namelijk de meeste invloed op het spel uitoefenen, omdat je niet al te veel beurten hoeft te wachten voor je weer aan slag bent.

Conclusie
Block It! is een zeer geschikt spel om een spellenmiddag of –avond mee te beginnen. Het spel is zoals gezegd snel te leren, want de regels zijn in 5 minuten uitgelegd. Daarnaast duurt een potje Block It! ook niet al te lang. Als opwarmertje kun je het zo een paar keer achter elkaar spelen. Block It! is inventief in zijn eenvoud en daarom een spel dat niet achter in de kast zal verdwijnen.
Uitgever: The Game Master
Speelduur: 15 min.
Auteur: Hans van Tol
Spelers: 1-4
Leeftijd: vanaf 6 jaar
Prijs: € 19,95

 

. : B A N N E R S : .