Het Boodschappenspel

Door Astrid Pater


Vroeg of laat komt er een moment dat je voor het eerst boodschappen voor je moeder gaat doen, of dat je geld in beheer krijgt in de vorm van zakgeld. Fantastisch natuurlijk, maar wat betekent het allemaal. Het Boodschappenspel leert de speler dat je geld maar 1 keer uit kunt geven.

Boodschappenlijstje
De spelers worden met een boodschappenlijstje en een portemonnee gevuld met 8 eurocent op pad gestuurd. In de supermarkt is natuurlijk alles verkrijgbaar, maar je kunt ook naar de bakker, slager of groenteboer om de boodschappen op je lijstje te kopen. Natuurlijk zijn de boodschappen niet gratis, en hoe verser het product hoe duurder het is. Goed op de aanbiedingen letten dus. Maar wat als je al het geld hebt uitgegeven en je nog niet alle boodschappen hebt?

De bank
Geen geld meer? De oplossing is simpel. Dan ga je naar de bank om meer centjes op te halen. Eenmaal bij de bank gooi je met de dobbelsteen en je krijgt zoveel centen uitbetaald als dat je ogen gegooid hebt. Heb je dan nog te weinig, kun je de volgende beurt nog een keer voor centen gooien. Heb je genoeg, dan haal je die laatste boodschappen en ga je als de wiedeweerga naar huis. Wie als eerste met alle boodschappen weer thuis is, wint namelijk het spel.

Koopjesjacht
In de variant voor de gevorderde speler bepaal je zelf met hoeveel centen je van huis gaat. Zolang je nog thuis bent, kun je iedere beurt 1 cent krijgen. Je mag pas je portemonnee bij de bank aanvullen nadat je tenminste een product van je lijstje hebt gekocht. Een andere variant op het basisspel is met 6 eurocent beginnen in plaats van met 8 eurocent.Je moet nu dus nog beter op de prijzen letten.

Conclusie
Het Boodschappenspel is echt bedoeld voor kids van 4 tot 7 jaar. Het is te eenvoudig voor de al wat oudere kinderen. Leuke van het spel is dat kids een beetje een idee krijgen van wat winkelen inhoudt. Toch is het niet helemaal volgens de werkelijkheid, want doorgaans ga je tijdens het boodschappen doen niet nog even langs de bank. Het spel is mooi vormgegeven met oog voor detail. Zo komen de eurocenten uit alle verschillende eurolanden en niet alleen Nederland. Samenvattend is Het Boodschappenspel erg geschikt voor de echt jonge speler: niet te moeilijk en duurt ook niet te lang.

 Uitgever: Ravensburger
Speelduur: 20-30 min.
Auteur: Marco Teubner
Spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 4-7 jaar
Prijs: € 10,95

 

. : B A N N E R S : .