Burger's Zoo

Door Jan WillemAl eens eigenaar van een dierentuin willen zijn? Met Burger' Zoo krijg je eindelijk de kans. Iedere speler is eigenaar van zijn eigen dierentuin en probeert zoveel mogelijk mensen te trekken naar zijn tuin. Daarom moet hij proberen zoveel mogelijk dieren van dezelfde soort in één verblijf te verzamelen. Daarnaast moet zijn tuin opgevrolijkt worden met speeltuinen, winkeltjes en restaurants. Wie maakt zijn dierentuin de mooiste en wint het spel?

Klaar voor de start...
De inhoud van de doos bestaat uit vijf kleine speelborden met losse uitbreidingsplateaus, een berg grijze muntjes, één rood houten muntje, vijf houten "transportkooien" met drie vakjes (lijken op kleine houten sledes) en een hele berg kartonnen fiches. Die bestaan voor het grootste deel uit dierenfiches, maar er zijn ook fiches met munten en fiches met vier verschillende soorten attracties. Elke speler krijgt twee houten schijfjes en zijn eigen speelbordje. Per speler doet er één transportkooi mee en per speler minder dan vijf (het maximum aantal) gaat er één diersoort uit het spel. Vervolgens worden er van de overgebleven fiches er 15 afgeteld en daar gaat de rode steen op. Dan kan het spel beginnen.

...af
Elk speelbordje heeft drie dierenverblijven met ruimte voor vier, vijf of zes dierenfiches. Het doel van het spel is deze zo vol mogelijk krijgen met (per verblijf) slechts één soort. Elke beurt kan een speler kiezen tussen het omdraaien van een fiche en deze op een transportkooi leggen, een kooi pakken en de fiches die hierop liggen in zijn eigen tuin leggen of een actie uitvoeren met zijn muntjes. Alle fiches die hij niet in een verblijf kan plaatsen gaan in de opslagzone, deze kan nooit vol raken maar de fiches die daar liggen zorgen aan het einde van het spel voor strafpunten.

Actie
De grijze houten muntjes zijn gelijk aan de fiches met munten erop. Deze kan elke speler inzetten om diersoorten van plek te verwisselen, zijn dierentuin uit te breiden met een extra verblijf of een fiche te kopen van een andere speler. Als een speler tijdens het spel een verblijf vol heeft krijgt hij bonusmunten. Die kan hij inzetten om zijn diersoort dan naar een groter verblijf te verplaatsen en daar later nogmaals bonusmunten te krijgen.

Puntentelling
Wanneer de fiches op zijn, gaat de laatste ronde in. Elke speler krijgt nog één beurt. De stapel van vijftien fiches die aan het begin aan de kant waren gelegd wordt nu gebruikt. Elke speler krijgt punten voor hoe vol hij zijn verblijven heeft, bonuspunten per soort attractie in zijn tuin en minpunten voor alle soorten fiches in zijn opslag (dieren of attracties). De speler met de meeste punten wint het spel.

En dan nog even dit
Eerst even ter informatie, Burgers' Zoo is zo goed als hetzelfde als ZooLoretto (de originele Duitse versie van het spel). Er is een extra variant toegevoegd waarbij spelers bonuspunten krijgen voor het plaatsen van de juiste dieren in de juiste verblijven, maar deze is nogal afhankelijk van het feit dat alle dieren in het spel moeten zijn. Dat betekent dat deze variant eigenlijk alleen tot zijn recht komt bij vijf spelers, en dat gebeurt niet zo heel vaak. Het schijnt gebaseerd te zijn op het kaartspelletje Coloretto.

Conclusie
Burgers' Zoo is een prima familiespelletje. Het is niet al te moeilijk, maar soms moet je nog wel even nadenken over wat je doet. Ik vind het er erg fraai uit zien, maar veel spellenliefhebbers vinden ZooLoretto zelf mooier (vooral kinderlijker, met wat bekendere diersoorten). Er zit echter wel een flinke geluksfactor in het spel, wat niet iedereen even leuk vindt. Daarnaast krijg je soms gewoon slechte fiches en dat zorgt een beetje voor een negatieve sfeer (verlies beperken). Maar al met al is het een leuk spelletje, geschikt voor drie, vier of vijf spelers en met een speelduur van 45 minuten niet al te lang. En als je toch al van plan was om naar Burgers' Zoo te gaan; er zit (voorlopig nog) een kortingsbon in voor de entree en dat maakt het spel al een stuk voordeliger!
Uitgever: 999 Games
Speelduur: 45 min.
Auteur: Michael Schacht
Spelers: 2-5
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: € 29,95

 

. : B A N N E R S : .