Callisto

Door astrid Pater
Blokjes in elkaar passen, goed op elkaar laten aansluiten etc. is een bekend spelprincipe. Denk aan tetris op de computer of Blokus het bordspel. Een nieuwe variant op dit thema is Callisto.

Stenen kwijtraken
Het doel van Callisto is al jouw stenen op het speelbord te plaatsen. En anders op zijn minst zo veel mogelijk stenen kwijt zien te raken en dan zo min mogelijk strafpunten over proberen te houden. Afhankelijk van het aantal spelers wordt met een andere achtergrond gespeeld. Hoe minder spelers hoe kleiner het speelveld wordt.

Aanleggen en hinderen
Het spel begint met het plaatsen van pilaren. Dat zijn de startpunten voor het aanleggen van jouw speelstukken. Je moet jouw stenen aan elkaar aanleggen en ze moeten elkaar tenminste een hele zijde raken (dus niet hoek tegen hoek). Eenmaal onderweg ontdek je al gauw dat je elkaar snel op speelbord tegenkomt. En daar komt tactiek om de hoek kijken. Hoe kan je anderen zoveel mogelijk ruimte op het speelbord ontnemen en tegelijkertijd voorkomen dat jou de ruimte ontnomen wordt.

Conclusie
Het leuke van Callisto is dat het een spel is dat je zo aan anderen hebt uitgelegd. Het spel heeft dus een lage instapdrempel. Daarnaast is het niet een spel waarbij het alleen maar om het kwijtraken van je stenen draait. Je kunt ook anderen hinderen en dat maakt het ook nog een beetje tactisch. Hoewel de thematiek niet heel spannend is, vind ik Callisto een leuke opwarmer of afronder voor een spellenavond of -middag.Uitgever: University Games
Speelduur: 30 min.
Auteur: Reiner Knizia
Spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: -

 

. : B A N N E R S : .