Captain Billy Bones

Door Astrid PaterAl geruime tijd is het piratenthema immens populair bij de bordspelmakers. Kort geleden werd op Snelspel Caribic nog gerecenseerd. Dat was een spel voor een wat ouder publiek, maar ook de jongere spelers worden niet vergeten. Ook zij krijgen hun eigen piratenspellen. Bij Jumbo is dat het spel Captain Billy Bones.

Schat stelen
Piraten, zoals wij ze uit de verhalen kennen, staan erom bekend dat het schattenjagers zijn. Een kist met goud laten zij niet zomaar liggen. In Captain Billy Bones proberen de piraten goudstukken van Billy Bones te stelen. Hoewel Billy al jaren dood is, waakt hij nog steeds over zijn schat. Er zijn misschien piraten die het lukken om er met een beetje van Billy's schat vandoor te gaan, maar andere worden weer door Billy in de kraag gegrepen.

Goudstukken verzamelen
De speler die als eerste drie goudstukken van Billy's schat weet te ontvreemden is de winnaar van het spel. Om de beurt draaien de spelers aan het rad en voeren de bijbehorende actie uit. Daarna komt Billy Bones meteen in actie. Hij graait naar één van de plekken op het speelbord en hoopt zo een goudstuk terug te veroveren van de spelers.

Verplaatsen
Het verplaatsen van je eigen piraat gebeurt aan de hand van de uitkomst van het rad. Zo kun je 1, 2, 3 of 4 plaatsen lopen. En daarbij sla je de vakjes waar een speler staat over. Zo kun je soms heel snel over de eindstreep komen. Wie op een windroos uitkomt, moet zijn eigen speelfiguur met die van een ander van speelveld verwisselen. Een sterretje betekent dat je jouw speelfiguur voor de voorste speler zet. En het doodshoofd betekent dat je jouw speelfiguur voor de achterste speler moet zetten. Zo kun je dus heel snel bij de finish terechtkomen, maar ook weer heel snel achteruit verplaatst worden.

Conclusie
Het leuke van Captain Billy Bones is het mechanisme waar Billy Bones willekeurig de goudstukken van spelers probeert af te pakken. Het is na elke beurt spannend of je je goudstuk mag houden of weer van voor af aan moet beginnen. De eenvoud van het spel maakt het zeer geschikt om met jonge spelers te gaan spelen. Het is een leuk familiespel. Hoewel ouders op een gegeven moment misschien een beetje gek worden van het ratelende geluid dat Billy Bones in zijn schatkist maakt. Wat mij betreft is Captain Billy Bones een van de leukere kinderspellen uit 2005!Uitgever: Jumbo
Speelduur: 20 min.
Auteur: -
Spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 5 jaar
Prijs: € 24,95

 

. : B A N N E R S : .