Carcassonne Junior

Door Jan GeerlingCarcassonne en Catan zijn door 999 Games van een juniorjasje voorzien. Vaak vind ik dit soort spellen een makkelijke manier om een extra slaatje uit een goed lopende franchise te slaan. Hoewel, makkelijk? Veel van dit soort spellen slaan vaak helemaal niet aan. Toen ik Carcassonne Junior onder ogen kreeg kwam dit vooroordeel dan ook direct in me op, onterecht zo zou blijken.

Niks met Carcassonne
Carcassonne heeft me nooit kunnen grijpen. Het is een absolute hit in de bordspellenwereld, maar ik was er na een paar keer gewoon helemaal klaar mee. Alle uitbreidingen zijn dan ook grotendeels aan me voorbij gegaan. Andere recensenten van deze site vonden dat prima. Want in mijn desinteresse voor Carcassonne sta ik redelijk alleen. Bij het openmaken van Carcassonne Junior valt meteen op dat de tegels een stukje groter zijn, makkelijker voor de jongere doelgroep. Ook ziet het er leuk en speels uit, en met frisse zin ging ik aan de slag.

Kinderkledij
De spelers kiezen een kleur, en krijgen de bijbehorende kinderfiguurtjes. In dit spel leg je weer tegeltjes aan, deze keer om stukjes weg te verbinden. Op de kaartjes staan wegen, soms met kinderen met kleding in een specifieke kleur. De wegen kunnen uitmonden in een kasteel of huis. Zijn beide kanten van een weg afgesloten, dan mag de speler een kinderfiguurtje plaatsen, mits een kind van jouw kleur op de kaartjes te vinden is. Wie het eerst door zijn kinderfiguurtjes heen is wint het spel.

Conclusie
Het valt te prijzen dat 999 Games voor kinderen eindelijk eens verder durft te kijken dan het eeuwige memory thema. Eindelijk kunnen kinderen wat meer doen dan de juiste plaatjes bij elkaar zoeken of kleur bij kleur leggen. Carcassonne Junior heeft enige strategische diepgang, en stimuleert het nadenken over de zetten. Ook voor volwassenen is dit best een leuk spelletje om te spelen, en het ziet er kleurig en toegankelijk uit. Wat mij betreft een prima aanschaf voor het jonge gezin.Uitgever: 999 Games
Speelduur: 15 min.
Auteur: Marco Teubner
Spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 4 jaar
Prijs: €20,-

 

. : B A N N E R S : .