Caribic

Door Astrid PaterPiraten zijn weer helemaal hot. Na Pirates of the Caribbean zijn er inmiddels diverse computerspellen, bordspellen, strips en boeken met piraten als thema verschenen. Indentity Games doet hier vrolijk aan mee, en brengt weer een spel van Winning Moves uit: Caribic. Hier is het bedoel\ling dat je schatten zo snel mogelijk naar jouw haventje weet te brengen...

Puntenkaarten
Alle spelers hebben de beschikking over een zeven puntenkaarten. Op het bord staan boot A t/m F, en het is de bedoeling dat de spelers deze boten gaan besturen. Door hoge waarderingscijfers bij de boot van jouw keuze te plaatsen is de kans groter dat jij 'm mag besturen. Een ronde gaat als volgt: de spelers hebben een rekje waar de letters A t/m F staan. Daar leg je de punten bij. Vervolgens gaan de spelers vergelijken. Als Speler 1 boot A 3 punten geeft, en speler 2 geeft er 2, dan mag speler 1 de boot drie vakjes verzetten. Hij had namelijk de hoogste waardepunten, en dat waren er drie, dus drie vakjes verzetten. Natuurlijk is het zaak om boten te kiezen die vlak bij een mooie schat liggen, en ook niet ver van jouw thuishavens zijn.

Schatten jatten
Er zijn zes boten en zeven kaartjes. Één kaartje leg je omgekeerd naast je neer. Als er ergens een gelijkspel is (als twee of meer spelers dezelfde punten aan één boot geven), dan worden deze kaarten omgedraaid. De hoogste wint in dat geval. Verder heb je ook nog een min-punt. Wil je een boot niet hebben, maar denk je dat je tegenstander 'm wel wil, dan is het handig om die te spelen. Door dat minpunt kan hij minder snel varen. Verder kan je soms een boot een schat laten overnemen. Als de boten grenzen kan je namelijk de schat in een ander schip plaatsen. Door goed te anticiperen op wat de tegenstander gaat doen kan je hem dus de schat laten halen, waarna jij er in de laatste fase mee aan de haal gaat!

Slim zijn
De gemiddelde speler zal in het begin vooral op zijn eigen zaken letten. Het is echter slim om juist te anticiperen op wat je tegenstander gaat doen. Soms kan je door hem een flinke schat te gunnen, er zelf met twee iets minder grote aan de haal gaan. Ook kan het handig zijn om andere spelers het uit te laten vechten en pas op het laatst jouw schip langzij te leggen en zo de schat te scoren. Al gauw waren we hier op de redactie in vreemde denkpatronen verwikkeld. Gedachten als: "Normaal zou ik dit doen, maar dat verwacht ie, dus doe ik het net even zo", spoken voortdurend door je hoofd. Op een gegeven moment ben je zover dat je juist de meest voor de hand liggende zet kiest, juist omdat niemand daar op rekent.

Conclusie
Caribic bestaat geheel uit karton, en dat vind ik ergens wel jammer. Het spel is wat kwetsbaar hierdoor, en een paar leuke plastic scheepjes waren wel leuk en praktisch geweest. Het spel zelf is ideaal voor de doorsnee speler: je hebt het spelidee zo door, maar elk spelletje ga je dieper en harder over je zetten nadenken. Voor ervaren bordspelers is dit spel een goede keuze als je eens met je minder bedreven vrienden een spelletje wilt doen. De casual speler heeft aan Caribic helemaal een goeie, want je hoeft gelukkig geen enorme handleiding door te ploegen. Ooglapje op, rum erbij en spelen maar!Uitgever: Indetity Games
Speelduur: 30 min.
Auteur: Michael Antonov, Jens-Peter Schliemann
Spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Prijs: € 17,95

 

. : B A N N E R S : .