Cartagena: Vlucht uit het Ford

Door Astrid PaterHet is 1672 en in het fort Cartagena worden 30 piraten gevangen gehouden, verdeeld in vijf groepen van zes. Ze worden weliswaar zwaar bewaakt, maar het mag niet baten: de groepen weten te ontsnappen. Door een wirwar van gangen proberen de piraten bij een sloep te komen. Helaas passen er slechts 6 piraten in een sloep, en hier begint de strijd voor de ontsnapping van de eeuw.

Verlaat de gevangenis zonder te betalen
Cartagena kan met vijf spelers gespeeld worden. Elke speler heeft een groep van 6 piraten onder zijn hoede. Het doel is deze piraten zo snel mogelijk alle zes in de sloep te krijgen om zo het fort te kunnen verlaten, en daarmee als winnaar van het spel uitgeroepen te worden. De sloep bevindt zich aan het einde van een hele lange gang. Om daar te komen moeten de piraten zich verplaatsen door het gangenstelsel.

Speel je kaarten slim
Aan het begin van het spel krijgt elke speler zes kaarten. Op de kaarten staan afbeeldingen van: sleutels, messen, doodshoofden, flessen, pistolen en piratenhoeden. Deze afbeeldingen zijn ook terug te zien op de bordstukken die het gangenstelsel vormen. Door bijvoorbeeld een pistoolkaart te spelen, mag je een piraat verplaatsen naar een eerstvolgend open pistoolafbeelding in de gang. Wanneer de volgende speler aan de beurt is en ook een pistoolkaart speelt, komt deze dus een afbeelding verder op het bord dan de vorige speler. Op deze manier kan een speler zich snel vooruit werken door het gangenstelsel. Nu kan je dit niet continue volhouden, want je hebt immers maar zes kaarten. Je kunt kaarten krijgen door je piraat achteruit te verplaatsen op het bord naar de eerste piraat die achter hem op het speelveld staat. Dan mag je een nieuwe kaart van de stapel trekken. Staan er toevallig al twee piraten op de plek, dan krijg je twee kaarten. Er mogen niet meer dan drie piraten op een speelvlak staan. Als je een piraat terug moet zetten en er staan al drie piraten op een plek achter hem, dan schuift deze piraat gewoon verder naar achteren om zich te voegen bij de volgende piraat.

Jamaica-versie en Tortuga-versie
Cartagena kent twee spelvarianten. De Jamaica-versie is de basisversie. Hierbij spelen de spelers met de kaarten in de hand, en weet men niet van elkaar welke kaarten bezit. Bij de Tortuga-versie worden de kaarten open op tafel gelegd. Dus je weet welke kaarten je medespelers bezitten, en kunt daar op tactisch op in spelen. Daarnaast worden twaalf kaarten van de stapel gepakt en op tafel gelegd. Daarboven ligt een pijl die naar links wijst, deze kaarten worden van links naar rechts opgemaakt. Zijn de twaalf kaarten van tafel, dan worden er weer twaalf nieuwe neergelegd. De Tortuga-versie maakt het spelletje net iets interessanter, zeker wanneer je de basisversie goed onder de hand hebt.

Conclusie
Een groot nadeel van Cartagena als je het spel met zijn tweeën speelt, is dat je vast kunt lopen. Je hebt geen kaarten meer en kunt niet naar een piraat achter je. In de spelregels staat helaas niet wat je dan moet doen en of de medespeler dan gewoon door mag gaan. Eventueel zou je daar zelf een oplossing voor kunnen zoeken. Al met al is het spel Cartagena een makkelijk spel om te spelen. Het is eenvoudig te leren, het duurt niet lang en is dus leuk als tussendoortje.Uitgever: Indetity Games
Speelduur: 30-45 min.
Auteur: Leo Colovini
Spelers: 2-5
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: € 14,95

 

. : B A N N E R S : .