China Gold

Door Astrid Pater


Er zijn vaak twee belangrijke plekken waar men goud weet te vinden. Ofwel in het zand in de rivieren ofwel in steen in de bergen. In China Gold trek je er op uit om op één van deze twee plekken zoveel mogelijk goud te veroveren. Je tegenstander probeert het goud te veroveren op de andere plek. En nu wil het geval dat de bergen en rivieren elkaar ook nog wel eens kruisen. Een grote concurrentiestrijd om het goud barst los.

Rivieren of bergen
Voor aanvang van het spel kies je als speler waar je je goud vandaan gaat halen. Wanneer je voor de rivieren kiest, betekent dit dat je tegenspeler automatisch voor de bergen gaat. Op het speelbord zijn de bergen roodbruin gekleurd en de blauwe lijnen die overal doorheen lopen zijn de rivieren. Op elke puntje van het veld liggen goudstukken. Om deze goudstukken te veroveren moet je of een rivier vol met goud zien te krijgen of een dus een berg vol met goud.

Stenen omdraaien
De beginnende speler gooit met de drie houten plakken. Er kan maximaal 5 gegooid worden en minimaal 1. Het aantal gegooide ogen staat voor het aantal stenen die omgedraaid mogen worden. Echter ze moeten wel in één lijn worde omgedraaid. Wanneer er geen lijn van 5 meer gemaakt kan worden, wordt er een houten plak uit het spel gehaald. Dit gaat net zo lang door tot een rij van maximaal 2 gevormd kan worden. Op dat moment draaien de spelers om de beurt een steen om en proberen zo nog de laatste bergen en rivieren vol te maken.

Beperkte oplage
Naast gewone kaartspellen maakt Bambus Spieleverlag ook van dit soort houten spellen. China Gold is net als Pingvinas een simpel edoch tactisch spel voor twee personen. Gezien de productie van deze spellen niet door een heel groot bedrijf wordt gedaan is de oplage beperkt. Van China Gold zijn er zo'n 333 spellen beschikbaar, waarvan er al zeker 70 zijn verkocht. Wie dus geïnteresseerd is moet er snel bij zijn. Houdt er wel rekening mee dat je zelf nog een aantal gele stickers moet plakken op de bruine ronde stenen om ze tot goudstukken te maken.

Conclusie
China Gold is net als Pingvinas een eenvoudig tactisch bordspel voor twee personen. Door zijn eenvoud is China Gold snel te leren en kun je er ook gauw mee aan de slag. Het spel weet echter niet tot het einde der dagen te boeien. Dat komt door het gevoel dat de bergen een spelersvoordeel boven de rivieren hebben. De bergen liggen minder gespreid waardoor het eenvoudiger lijkt er een vol te maken en de goudstukken te veroveren. Misschien is het daarom een handige om per potje de bergen en rivieren af te wisselen.
Uitgever: Bambus Spieleverlag
Speelduur: 30 min.
Auteur: Günter Cornett
Spelers: 2
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: € 22,-

 

. : B A N N E R S : .