Cluedo DVD

Door Astrid Pater

Cluedo is het aloude spel waarin je als een ware detective probeert te achterhalen wie de moordenaar is, welk wapen hij heeft gebruikt en in welke kamer de moord heeft plaatsgevonden. In dit DVD-bordspellentijdperk hebben ze bij Hasbro besloten ook van Cluedo een DVD-variant uit te brengen. We zijn op bezoek bij Dr. Swart in Slot Swaenesteyn. Er worden dit keer geen moorden gepleegd maar voorwerpen gestolen. Met behulp van Inspecteur de Bruin en James de Butler proberen we te ontdekken wie wat gestolen heeft in welke kamer en wanneer.

10 gewone zaken
Zoals gezegd is het basisidee van Cluedo nog steeds hetzelfde. Aan de hand van aanwijzingen van kaarten van anderen probeer je het mysterie op te lossen. Cluedo DVD biedt twee speelvarianten: 10 gewone zaken en het Hoofdmisdaadspel. Er zijn tien verschillende zaken waarvan de oplossing bekend is. Kies je één van deze zaken dan krijg je stap voor stap begeleiding van de DVD om het spel voor te bereiden. Daarna kun je gaan spelen en heb je verschillende opties. Je kunt ouderwets van kamer naar kamer verplaatsen en dan een verdenking uiten, maar je kunt ook de butler om hulp vragen en soms onderbreekt de inspecteur het spel om wat te vertellen. Iedereen kan meeluisteren naar de butler en in zijn verhaal zitten aanwijzingen voor de oplossing verborgen. Aan het einde van het verhaal krijgt de speler die de butler om raad heeft gevraagd een voorwerpkaart. 

Inspecteur de Bruin
Af en toe zal inspecteur de Bruin de spelers bij elkaar roepen in een bepaalde kamer. Daar heeft hij dan een voorwerp gevonden. Wie in de betreffende kamer staat, mag dan het voorwerp bekijken. Natuurlijk moet hij daar wel voor doen. Je moet je bewijzen als speurneus en een vraag van de Inspecteur over de kamer goed beantwoorden. Alleen bij een goed antwoord krijg je het voorwerp te zien. In het spel komen ook geheime gangen voor, maar daar kleeft wel een risico aan. Soms pakt het heel voordelig uit en mag je een kaart van een medespeler bekijken. Het kan echter ook nadelig uitpakken en moet je bijvoorbeeld een van je eigen kaarten in de bewijskamer leggen zodat iedereen deze kan zien. Speel je het Hoofdmisdaadspel dan is het voorwerp voor iedereen bekend en moet je raden wie, waar en wanneer het voorwerp gestolen heeft. Deze kaarten trek je aan het begin van het spel en stop je in de speciale envelop. Gedurende het Hoofdmisdaadspel is de butler vrij en kan je dus geen tips geven, de inspecteur komt wel zo nu en dan langs.

Decodeerglas
Wat ik persoonlijk een alleraardigst bedenksel van Cluedo DVD vind, is het gebruik van het rode decodeerglas. Soms mag je een aantekening van Inspecteur Bruin lezen. Op de TV verschijnt er dan een vierkant die je alleen met het rode decodeerglas kunt lezen. Wanneer je door het decodeerglas kijkt zie je een getal verschijnen. Achterin het handleidingboekje staan een aantal tips van Inspecteur Bruin. Je zoekt het corresponderende nummer met wat je op de TV hebt ontcijfert en leest voor jezelf de aantekening door.  Tot slot kun je een vermoeden uitspreken. In de gewone zaak krijg je eerst een vierkant in beeld en met het decodeerglas kun je daarin een letter ontcijferen. Deze letter moet je vervolgens bij de juiste verdenkingen plaatsen (ook nu gebruik je het decodeerglas). De inspecteur laat je weten of je het bij het rechte eind hebt. Voor elke fout die je hebt gemaakt, moet je een van je kaarten in de bewijskamer leggen. In het Hoofmisdaadspel zul je de envelop moeten openen. 

Conclusie
Het grote nadeel van Cluedo DVD is dat het spelen van het spel soms enorm wordt vertraagd door de DVD-toepassing. Met name als je door de geheime gangen gaat, zou je willen dat het soms wat sneller gaat. Het leuke van Cluedo DVD is echter dat er bijvoorbeeld in het verhaal van de butler aanwijzingen zitten verscholen. Wie een beetje handig is in het begrijpen van deze aanwijzingen heeft absoluut een voordeel bij het vinden van de oplossing. Je zult met de aanwijzingen rekening houden in je verdenkingen. Het is jammer dat er maar 10 verschillende ‘gewone’ zaken zijn. Daar ben je dus snel mee uitgespeeld, omdat de oplossingen per zaak altijd hetzelfde zijn. Gelukkig kun je oneindig lang doorgaan met het Hoofdmoordspel, net als in het originele Cluedo. Ook moet er gezegd worden dat het spel er goed verzorgd uitziet. De pionnen zijn mooi gemaakte miniatuurpoppetjes van de mogelijke verdachten. Al met al krijgt Cluedo DVD een dikke voldoende.Uitgever: Hasbro
Speelduur: -
Auteur: -
Spelers: 3-5
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: € 49,95

 

. : B A N N E R S : .