Confusion

Door Astrid Pater


In het spel Confusion draait alles om snel en accuraat reageren en niet in verwarring te raken van factoren die je moeten afleiden. Tamelijk eenvoudig, maar oh zo misleidend.

Welke kleur ontbreekt
Om de beurt gooien de spelers met drie dobbelstenen. Er zijn drie kleuren en elke worp ontbreekt er een kleur. Aan de spelers de taak deze kleur zo snel mogelijk te ontdekken. Door de juiste kleur te roepen en de daarbij behorende kaart uit te leggen, verdien je fiches. Drie kleine fiches worden omgeruild voor een groot fiche. Wie als eerste drie grote fiches heeft verzameld, wint het spel. Wie een verkeerde kaart uispeelt, kleur roept of actie uitvoert, verliest een fiche. Fiches verlies je ook door als laatste de kaart uit te spelen, kleur te roepen of actie uit te voeren of door zelfs helemaal niks te doen.

Wat kan er allemaal gebeuren
In Confusion zijn er twee mogelijkheden. In de eerste plaats is er de variant dat de kleur op de kleurendobbelsteen en het woord op de woorddobbelsteen niet overeen komen. Iedere speler roept dan de kleur en legt dan zo snel mogelijk de kaart van die kleur voor zich neer. De actiedobbelsteen speelt nu geen rol. Bij de tweede variant komen de kleur op de kleurendobbelsteen en het woord op de woorddobbelsteen wel overeen. Nu komt de actiedobbelsteen in het spel. Spelers moeten nu zo snel mogelijk de actie uitvoeren die bij het gegooide symbool op de actiedobbelsteen staat. De acties bestaan uit: in de handen klappen, trommelen op tafel, psst roepen of de armen omhoog doen en tegelijkertijd WOW roepen. Uiteraard kun je ook zelf afspraken maken over de acties bij de symbolen.

Conclusie 
Het basisspel Confusion is al hartstikke leuk om te spelen. Door de snelheid van het spel worden er veel foutjes gemaakt en dat maakt het spel zeer grappig. Voor de doorgewinterde Confusion-speler kan het spel nog iets lastiger gemaakt worden. Als de kleur op de kleurendobbelsteen omcirkeld is, dan telt niet het woord op de woorddobbelsteen, maar de achtergrondkleur. Hilariteit alom, want nu ga je nog sneller in de fout. Dit kan overigens ook tot grote frustraties bij sommige spelers leiden. Belangrijk is het spel niet te serieus te nemen. Confusion is vooral zeer geschikt als opwarmertje voor een spelletjesmiddag of -avond. Even de spiertjes losmaken om er volop een middag of avond tegenaan te gaan.Uitgever: Ravensburger
Speelduur: 15 min.
Auteur: Holger Martin
Spelers: 2-5
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Prijs: € 9,95

 

. : B A N N E R S : .