Cranium

Door Astrid PaterHet party-genre in de spellenwereld blijft altijd een ondergeschoven kindje. Het is meestal moeilijk om een grote groep mensen bij elkaar te vinden die met zijn allen een spelletje gaan spelen. Toch verschijnt er zo nu en dan een nieuwe partygame op de markt. Hints, Party & Co en Pictionary zijn allang bekend, maar met Cranium hebben ze er een nieuw broertje en misschien ook wel een concurrent bij.

De categorieën
Het doel van Cranium is om met je team als eerste Cranium Central bereiken en daar uit elke categorie een opdracht goed uit te voeren. Er zijn vier verschillende categorieën: Woord Wurm (woorden spellen of afmaken), Poekie Palet (tekenen en kleien), Knappe Kop (je algemene kennis testen) en Show Spetter (liedjes neuriën of dingen/mensen imiteren). Voordat je de Cranium Central bereikt ben je al goed bekend met de verschillende categorieën.

De weg naar Cranium Central
De weg naar Cranium Central is er een van vele beproevingen. Onderweg moeten vele opdrachten met succes worden uitgevoerd om door te kunnen naar de volgende opdracht. Er zijn vier punten in het spel die Planet Cranium genoemd worden. Wanneer een team dat hier op terechtkomt de opdracht in één keer goed weet uit te voeren kan via een binnenbocht naar de volgende Planet Cranium. Door de opdrachten dus goed uit te voeren, kun je sneller bij het centrum terechtkomen.

Moeilijk
Waar partyspellen vaak van een te lage moeilijkheidsgraad zijn, kan dit van Cranium niet gezegd worden. Moeilijke en makkelijke opdrachten wisselen zich in een evenwichtig tempo af. Want een kop en schotel boetseren met de bijgeleverde klei, is voor velen vaak iets eenvoudiger dan het beantwoorden van de vraag waar ook al weer de afkorting HEMA voor staat. Qua moeilijkheidsgraad is Cranium zeer zeker goed geslaagd.

Conclusie
Met de feestdagen in zicht, komt ook de doelgroep voor een partyspel als Cranium in beeld. Mensen zoeken elkaar op en willen plezier met elkaar maken. Er moet gezegd worden dat Cranium zich daar zeer goed voor leent. Er zijn meer dan genoeg kaartjes om een flink aantal avonden mee te vullen. En daarnaast variëren de opdrachten binnen de categorieën ook genoeg om niet te gaan vervelen. Het enige puntje van kritiek dat er op Cranium gegeven kan worden is dat de prijs misschien wel een beetje hoog is. Aan de andere kant, het spel ziet er goed verzorgd uit met klei, potloden en kladblokjes erbij inbegrepen. Hoe dan ook, Cranium staat garant voor een leuke en interessante avond.Uitgever: Cranium Inc.
Speelduur: 60 min.
Auteur: -
Spelers: 4+
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Prijs: € 54,95

 

. : B A N N E R S : .