Daddy Cool

Door Astrid Pater


Daddy Cool is een papa ijsbeer die nogal wat stellen heeft met zijn koters. Wanneer de kleine ijsbeertjes de eskimo's helpen hun iglo's in alle kleuren van de regenboog te verfen, komen ze zelf ook onder de verf te zitten. Daddy Cool is daar natuurlijk niet zo blij mee, en neemt ze kinderen op sleeptouw naar de waterpoel om ze te gaan wassen.

Weg van ijsschotsen
Alvorens het spel begint, moet het pad naar de waterpoel worden klaargelegd. Na elke vijfde ijsschotstegel komt een waktegel te liggen. En uiteraard is de laatste tegel de waterpoel. Dan kan er met de dobbelstenen worden gegooid. Er zijn zes dobbelstenen waar op twee zijdes een ijsschots staat afgebeeld. Hoever er gelopen kan worden is afhankelijk van waar Daddy Cool terechtkomt en of je op tijd stopt met het gooien van de dobbelstenen. Hoe dit precies in zijn werk gaat zak ik nu gaan toelichten.

Ijsschotsen lopen
Om te beginnen zet je Daddy Cool naast je eigen ijsbeertje. Je gooit met de dobbelsteen bijvoorbeeld vier ijsschotsen. Dan verplaats je Daddy Cool vier schotsen vooruit. Je kunt er nu voor kiezen om nogmaals te gooien met de vier overgebleven dobbelstenen (de dobbelstenen waar geen ijsschots op verschijnt, worden weggenomen). Gooi je vervolgens weer twee ijsschotsen dan verplaats je Daddy Cool nog eens twee schotsen verder. Nu kun je weer kiezen om door te gooien met de overgebleven dobbelstenen of te stoppen en je ijsbeertje naast Daddy Cool te zetten. Wie te lang doorgaat en geen ijsschots gooit, mag ook geen plaatsen vooruit. Het is dus belangrijk op tijd te stoppen en niet te veel risico te nemen.

Zwak ijs
Edoch, soms kan het gebeuren dat je met Daddy Cool op een ijsschots terechtkomt die niet al te stevig meer is. En omdat je niet door het ijs wilt zakken, ben je verplicht om nog een keer te gooien. Je mag dus niet op het zwakke ijs blijven staan. Met een beetje geluk kom je nog een plaatsje verder, maar als je pech hebt zak je door het ijs en moet je dus blijven staan. Verder worden de tegels na de laatste speler verplaatst. Één tegel verdwijnt steeds in de doos, en met de rest van de tegels maak je de weg naar de waterpoel langer.

Conclusie
Daddy Cool is een leuk tactisch spelletje voor de jongere spelers. Ze leren op een eenvoudige manier dat het nemen van risico's gevolgen kan hebben. In plaats van veel stappen vooruit ga je helemaal niks vooruit. Ze leren daardoor ook slimme keuzes te maken en daarbij de risico's in overweging te nemen. Naast de didactische functie van het spel is het daarnaast gewoon ook leuk om te spelen, want het ziet er allemaal heel lief uit. Het zou me dan ook niks verbazen dat wanneer de kinderen met het spelletje klaar zijn, de houten ijsbeertjes gebruikt worden voor andere avonturen.Uitgever: HUCH & Friends
Speelduur: 20 min.
Auteur: Heinz Meister
Spelers: 2-6
Leeftijd: vanaf 5 jaar
Prijs: € 15,95

 

. : B A N N E R S : .