Da Vinci Code Het Bordspel

Door Astrid Pater

Het is al weer een tijdje geleden dat Identity Games met het spel Da Vinci Code op de markt kwam. Een leuk spelletje voor tussendoor waar je de cijfercode van je tegenstander moest zien te kraken. Het kon natuurlijk niet uitblijven of er zou ook een bordspel van het welbekende boek op de markt komen. Ook daar heeft Identity Games zich over ontfermd. Ditmaal moeten er een vijftiental mysteries opgelost worden waarbij onder andere een cryptex gebruikt wordt. Alsof je je net echt in de wereld waant die door Dan Brown geschapen is.

Mysteries oplossen
In Da Vinci Code Het Bordspel kruip je in de huid van cryptoloog en moet je een mysterie zien te ontrafelen. Een mysterie bestaat uit een naam, uitdrukking of zin van maximaal 20 letters. Nadat een van de spelers het is gelukt de oplossing van 20 letters te vinden, volgt er nog een vragenronde die betrekking heeft op het onderwerp van het Mysterie. Uiteindelijk leveren het te raden woord en de vragen punten op en wie de meeste punten verdiend heeft, wint uiteraard het spel. Da Vinci Code Het Bordspel bevat naast 15 mysteries ook nog een oefenmysterie. Om de werking van het spel een beetje in de vingers te krijgen is het verstandig om met het oefenmysterie te beginnen.

Codekaarten
Elk mysterie bestaat naast 39 vaste kaarten ook nog uit 10 codekaarten. In de codekaarten liggen aanwijzingen verscholen die bij de 20-letterige oplossing horen. Soms zul je een codekaart meteen kunnen oplossen, maar meestal heb je er een beetje extra hulp bij nodig. Op de codekaart staat aangegeven of je deze hulp in de Louvre Gallery of de Louvre Library zult vinden. Je hebt overigens maar een beperkte tijd om een codekaart te bekijken (60 seconden of langer als je dat gezamenlijk afspreekt). Ook de kaarten in de Gallery of Library mag je maar een beperkt aantal seconden bekijken. Het dus belangrijk om doelgericht te werk te gaan en te weten welke kaart je in de Gallery of Library zoekt.

Kluiskaarten
Omdat je alle informatie vaak niet zo gemakkelijk zult onthouden heb je een antwoordblok voor je neus liggen waar je aantekeningen op kunt schrijven. Hartstikke handig, want zo zul je niet gauw je bij elkaar verzamelde informatie door elkaar houden. Maar….in het spel zitten ook kluiskaarten verscholen. Een kluiskaart kan gebruikt worden om het antwoordvel van een medespeler te bestuderen voor een beperkt aantal seconden. Zo’n antwoordvel is dus niet alleen handig voor jezelf maar ook voor een medespeler die het tijdelijk in handen krijgt. Bedenk dus een manier waarop aantekeningen alleen voor jezelf duidelijk zijn. Of wis de aantekening zodra je deze niet meer nodig hebt. Een medespeler mag namelijk niet op het antwoordvel van een ander naar de oplossing van het woord kijken.

De vragenronde
Zodra het de oplossing voor het woord is gevonden, volgt er een vragenronde waarin vijf vragen worden gesteld over het mysterie. Sommige vragen zul je wel weten, andere vragen zijn misschien wat lastiger. Weet jij bijvoorbeeld wat een Hamadryad is? Als je alle codekaarten tijdens het spel in handen hebt gehad, weet je ook precies welke kaarten je uit de Gallery en Library gezien moet hebben. Op deze kaarten is niet alleen de oplossing voor de letters terug te vinden, maar staat ook aanvullende informatie. Informatie die nuttig kan zijn voor het beantwoorden van de vijf vragen. Je moet je dan ook als speler afvragen wat een slim moment voor jou is om naar de vragenronde te gaan. Als je bijna geen aanvullende kaarten hebt gelezen, kunnen de vragen heel lastig worden. Ga je echter alle kaarten bij langs dan kun je nog wel eens de boot missen bij het oplossen van het 20-letterige woord. Houd dus goed de vorderingen van je tegenspelers in de gaten.

Conclusie
Het is echt noodzaak om het oefenmysterie van Da Vinci Code Het Bordspel te spelen. Met het oefenmysterie maak je spelenderwijs kennis met het spelssysteem van Da Vinci Code Het Bordspel. Heb dus geduld, want het kost een oefenpotje om het spel door te krijgen en voor je met de echte mysteries aan de slag kunt. Het nadeel van Da Vinci Code is ook meteen duidelijk. Er zijn maar 15 mysteries. Eenmaal opgelost is het uit met de pret. Gelukkig is daar rekening mee gehouden en is er een aanvullende set met een vijftal mysteries te downloaden. Op die manier krijgt het spel een langere houdbaarheidsdatum. Da Vinci Code Het Bordspel is wat mij betreft een geslaagd spel waarin je net als in het boek in een race tegen de klok een mysterie probeert te ontrafelen. Het is ook leuk dat hierbij rekening is gehouden met het gebruik van bijvoorbeeld een cryptex of een spiegeltje omdat iets in spiegelbeeld geschreven is. Tot slot leer je ook weer wat bij over beroemde schilderijen en beroemde schilders. Altijd een leuke bijkomstigheid bij een spel. Heb je de werking van het spel eenmaal door dan zul je er zeker veel plezier aan beleven.Uitgever: Identity Games
Speelduur: 90 min.
Auteur: -
Spelers: 2-6
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Prijs: € 34,95

 

. : B A N N E R S : .