Expedition Pyramide

Door Astrid Pater


Het eerste wat je denkt bij het zien van het spel Expedition Pyramide is: Egypte meets Tetris. Er moeten namelijk codes worden gekraakt met puzzelstukjes die veel lijken op de blokken die we in het computerspel Tetris naar beneden zien vallen. En daar houdt de vergelijking dan ook meteen op, want in Tetris worden er geen diamanten verzameld en dat gebeurt in Expedition Pyramide wel. Wie de meeste diamanten in een zelfde kleur weet te verzamelen wint het spel.

Hiërogliefen
Iedere speler krijgt een kaart waar vlak op staat waar straks de puzzelstukjes passend ingelegd dienen te worden. Maar met welke stukjes gewerkt gaan worden, wordt bepaald door de dobbelsteen. Op de kaart die voor je ligt, staan zes hiërogliefen. Achter elke hiëroglief staat een puzzelstukjes combinatie. Je moet met de door de dobbelsteen bepaalde puzzelstukjescombinatie de kaart volmaken. De spelers krijgen hier precies een minuut voor. Wie dat als eerste lukt, mag ook als eerste diamanten gaan verzamelen.

Diamantenkaart
Op een ander speelbord liggen 78 diamantjes verdeeld over zes rijen. Voor elke rij staat een zeshoek waar de pionnen kunnen staan. De speler die als eerste zijn kaart oplost, mag zijn pion 0, 1, 2 of 3 stappen verplaatsen en dan de twee meest linkse diamanten pakken van de rij waar hij is terechtgekomen. De volgende speler zet 0, 1 of 2, en de speler daarna weer een stap minder. Langzaam aan begint het speelbord met diamanten dus leeg te raken. Wanneer alle diamanten op zijn, na ongeveer 9 speelbeurten, wordt er gekeken wie de meeste diamanten in één bepaalde kleur bij elkaar heeft verdiend.

Conclusie
Expedition Pyramide is een zeer leuk spel voor jongere spelers. Het is leerzaam, want het zet kinderen aan het puzzelen. Ze krijgen meer inzicht in ruimtelijke ordening en dat is later weer handig voor wiskunde. Voor ouders is het een ideaal spel, want na één keer uitleggen, kunnen ze de kids er gewoon alleen mee laten spelen. Het is niet al te lastig en continue begeleiding is dus niet nodig. Expedition Pyramide is een spel dat zeker de moeite van aanschaf waard is.Uitgever: University Games
Speelduur: 25 min.
Auteur: Grzegorz Rejchtman
Spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: -

 

. : B A N N E R S : .