Het Grote Floddertje Bordspel

Door Jan GeerlingAnnie M.G. Schmidt is wat mij betreft de absolute koningin van de jeugdliteratuur. Hoeveel onvergetelijke karakters heeft zij ons inmiddels wel niet bezorgd? Jip en Janneke, Abeltje, Minoes, Floddertje en mijn absolute favoriet: Pluk van de Petteflet. Het is leuk om te zien dat oude favorieten uit mijn jeugd ook nu nog bij de kinderen bekend zijn, ook al is de concurrentie van Harry Potter groot. Hopelijk zullen de verhalen van Annie uiteindelijk meer eeuwigheidswaarde hebben.

In bad
Genoeg nostalgie, er moet natuurlijk gespeeld worden. De kinderen bekijken het speelbord van Floddertje een beetje wantrouwend. De tekeningen van Fiep Westendorp komen wel bekend voor, maar kennelijk is Floddertje niet direct de bekendste titel uit de Annie M.G. Schmidt stal. Het spelidee is dat Floddertje à la ganzenbord van punt A naar punt B moet komen. Onderweg gaat ze verven, eten en spelen, waardoor ze nogal vies wordt. Dat komt goed uit, want punt B is namelijk een bad. Wie het eerst helemaal schoon is wint het spel.

Puzzelstukjes
Als een speler onderweg op een vakje met een bezigheid komt, wordt Floddertje dus wat viezer. De speler krijgt dan een puzzelstukje. Alle puzzelstukjes samen vormen een plaatje van een vieze en doorweekte Floddertje en haar hondje. Als de speler eenmaal in het bad aankomt, moet je door op vakjes met sponsjes te landen weer schoon worden. Elke keer als je op een sponsje landt verlies je weer een 'vies' puzzelstukje. Wie als eerste al zijn puzzelstukjes verliest is schoon en heeft gewonnen.

Aandacht
De kinderen waren aanvankelijk wel enthousiast over het spel, vooral door de puzzelstukjes. Maar na een minuut of 10 begon de belangstelling wat af te nemen. Er is weinig variatie voor de kinderen in het spel, en dat eist uiteindelijk wel zijn tol. Er zijn niet veel verschillende vakjes, zoals bijvoorbeeld in Het Grote Pluk van de Petteflet spel, die elk hun eigen verhaal vertellen. Door de kinderen een beetje aan te sporen, en het feit dat hun speelfiguurtje steeds viezer wordt zagen de spelers de lol er wel weer van in. Eenmaal in het bad komt toch bij iedereen het competitie element boven, en willen ze toch als eerste schoon zijn.

Conclusie
Ik ben over Floddertje niet zo enthousiast als Het Grote Pluk van de Petteflet spel. Dit spel vergt van de ouders een duidelijke begeleiding, anders wordt het spel niet snel uitgespeeld, en dat terwijl het er op papier toch allemaal laagdrempelig genoeg uitziet. Toch is Floddertje zeker geen slecht spel, maar ook geen absolute topper.Uitgever: Jumbo
Speelduur: 30 min.
Auteur: -
Spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 4 jaar
Prijs: € 14,95

 

. : B A N N E R S : .