Geloof 't of Niet

Door Jan Geerling


Geloof het of niet is de Nederlandse versie van het Engelstalige spel Truth be Told. In deze pure party game moeten mensen door middel van vermeende kennis over de medespelers punten behalen. Maar er komt meer bij kijken dan simpelweg goed weten wat dat dame tegenover je het engste dier in de wereld vindt of wat die jongen naast je totaal niet lust.

Raden en gokken
Het spel is simpel, alle spelers krijgen een bordje en een kaartje waar ze ongezien antwoorden op kunnen schrijven. Om beurten leest iemand een kaartje voor met daarop vragen als: “Ik hou er niet van te praten over…”. Vervolgens moeten de andere spelers gokken wat het antwoord is. De vragensteller schrijft het eerlijke antwoord op zijn of haar kaartje. Daarna neemt de spelleider de kaartjes in en leest ze voor. Het is nu aan de spelers om het goede antwoord eruit te vissen.

Pasta!
Soms kan het zijn dat je echt niet weet dat Pietje pasta het lekkerste eten vindt. Dan kan het een idee zijn om te gokken. Klinkt jouw antwoord geloofwaardig genoeg, dan kunnen andere spelers er op stemmen en pak je toch punten, ook hoeft het de waarheid niet te zijn! De spelleider krijgt punten als men stemt op zijn antwoord. De speler kan punten verdienen door op het goede antwoord te stemmen of andere spelers op zijn antwoord te laten stemmen.

Conclusie
Van dit soort Party games liggen er tientallen in de schappen. De vraag is dus of Geloof ’t of Niet zich voldoende weet te onderscheiden van de massa. Ik weet het niet zo. Hoewel ik me er prima mee vermaakt heb zijn er genoeg vergelijkbare titels die minstens even leuk zijn. Voordeel is dat dit spelletje scherp geprijsd is, en daarom zijn weg naar de consument wel zal vinden. Met drie spelers is dit spel speelbaar, maar leuker is het om met vijf of zes mensen te spelen, de variatie in antwoorden wordt dan een stuk minder voorspelbaar.Uitgever: Identity Games
Speelduur: 40 min.
Auteur: -
Spelers: 3-6
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Prijs: € 19,95

 

. : B A N N E R S : .