Genius

Door Astrid PaterGenius is één van de nieuwe spellen die 999 Games uitbrengt voor het najaar. In het spel gaat het erom dat je punten scoort in zes verschillende kleuren (symbolen). Wie dan in zijn slechtste kleur de meeste punten van alle andere spelers heeft gewonnen. Het is dus goed opletten dat er in alle kleuren punten wordt verzameld, maar ook dat jouw slechtste kleur beter is dan de slechtste kleur van je medespelers.

Het begin
Afhankelijk van het aantal spelers wordt er op een bepaalde grootte van het speelbord gespeeld. Met drie spelers komt er één ring bij, met vier spelers de twee donkergekleurde ringen en met twee spelers wordt er in het wittige vlak gespeeld. Je krijgt zes tegels bij aanvang van het spel. En na elke gespeelde tegel, pak je een nieuwe. De bedoeling is om speeltegels op het bord te leggen, maar die moeten wel aansluiting vinden bij andere speeltegels. Oftewel gelijke symbolen passen aan gelijke symbolen. Hoe meer aansluiting je vindt, hoe meer punten je scoort in dat symbool (elk symbool heeft overigens een eigen kleur). En dat houd je weer bij op je scorebord.

Een 'genius'
In een bepaalde kleur kun je maximaal 18 punten scoren. Wie in een beurt de 18 punten haalt of overschrijd, heeft een 'genius' gehaald. De bonus is dat je nog een tegel mag aanleggen. Dit kan heel handig uitpakken, zeker als je punten met gelijke mate stijgen. Want lukt het je om nog een 'genius' te vormen, dan mag je gewoon nog een tegel aanleggen. Vervolgens vul je je plankje weer aan tot zes tegels. Wil je voorkomen dat iemand punten scoort of een 'genius' haalt, kun je altijd proberen een bepaalde kleurroute te onderbreken. Dat kan soms gunstig uitpakken en het verschil maken tussen winst en verlies.

Spelvarianten
Naast het standaardspel zijn er ook nog twee varianten op genius. Wanneer je met vier spelers bent, kun je ervoor kiezen het spel in teams te gaan spelen. Dan leg je de scorebordjes tegen elkaar aan. Het leuke van deze variant is dat je nu twee keer een genius kunt halen, want je komt twee keer voorbij de 18 puntengrens (bij 18 en 36). Een andere variant is het spel in je eentje spelen. Dat is nog best lastig omdat je in ieder geval de beperking al hebt van het gebruik van enkel witte velden. Probeer dan nog maar een zo hoog mogelijke score te halen en misschien zelfs 6 keer een genius te scoren.

Conclusie
Genius is een eenvoudig, maar zeer leuk strategiespel. Het spel is toegankelijk voor iedereen, dus ook voor de minder geoefende bordspelspeler. Als minimumleeftijd wordt 8 jaar aangehouden en dat is misschien ook wel terecht. Het spel is dan zeker een uitdaging, want de component van het punten tellen en de winstbepaling is misschien voor de allerjongsten soms nog wat lastig. Naast het standaardspel is het ook leuk om de teamvariant eens uit te proberen. Hierdoor moet je toch weer op een andere manier nadenken over de tegels die je gaat leggen. Hoe dan ook, Genius is een zeer geslaagd spel waar breinen zich prima over kunnen breken.Uitgever: 999 Games
Speelduur: 30 min.
Auteur: Reiner Knizia
Spelers: 1-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: € 29,99

 

. : B A N N E R S : .