GoGetter Cat & Mouse

Door Astrid PaterEen groot probleem voor veel ouders is het vermaken van de kinderen tijdens de lange autorit op weg naar de vakantiebestemming. Het wil nog wel eens gebeuren dat de kinderen zich vervelen en de ouders op de zenuwen gaan werken. Een slimme oplossing is de kinderen met autospelletjes bezighouden. Het geval wil dat GoGetter zo’n spel is waar kinderen ook uren zoet mee gehouden kunnen worden. En een leuke bijkomstigheid is dat de kinderen ook nog creatief aan het denken worden gezet.

Routes vormen
Het speelbord bestaat uit een vlak van drie bij drie puzzelstukjes. Op de rand van het speelbord staan figuren. In het opdrachtenboekje staan opdrachten om met de negen puzzelstukjes routes te vormen tussen die figuren. Deze opdrachten kunnen eenvoudig zijn doordat een route slechts van figuur A naar B loopt, maar worden gaandeweg het spelen ingewikkelder. Zo kan het zijn dat figuren A & B naar figuren C, D & E een route moeten aanleggen, en ondertussen figuur F niet mogen passeren.

Doodlopen
Nu zijn er met het aanleggen van de routes nog twee opties. Wie de eenvoudige versie van het spel speelt, hoeft er niet op te letten dat bepaalde wegen doodlopen. Iemand die het zichzelf wat moeilijker wil maken, probeert juist te voorkomen dat er wegen doodlopen. Het spel lijkt in de eerste plaats redelijk eenvoudig, maar hoe verder je komt, des te lastiger de opdrachten. Zelfs voor volwassenen vraagt het soms om wat breinbrekende toeren.

24 puzzels, tal van oplossingen
Sommigen van ons houden wel van puzzelen, maar willen ook graag weten of ze het goed hebben gedaan. Bij GoGetter staat de oplossing steeds op de achterkant van de opdracht. De oplossing is overigens wel in de versie dat de wegen niet mogen doodlopen. Mocht je een opdracht helemaal niet kunnen oplossen, dan hoef je je hersenen in ieder geval niet tot het einde der dagen te kraken. Echter, de oplossing op de achterkant, is niet de enige goede oplossing. Er zijn namelijk tal van varianten aan goede oplossingen. En je bent wel een tijdje bezig om ze allemaal te vinden.

Conclusie
Zelf hou ik erg van puzzelen, van legpuzzel tot kruiswoordpuzzel tot rubik’s cube. Ook al ben ik dan geen 5 jaar meer oud, ik vind GoGetter toch een zeer vermakelijke bezigheid. Het spel zelf is heel geschikt voor jonge kinderen. Zoals ik al zei, het zet ze creatief aan het denken. Het spel is educatief gezien erg goed, want kinderen krijgen er logisch inzicht door; wat levert wel en wat levert geen adequate route op. Een groot voordeel van GoGetter is dat je er niet één, twee, drie mee bent uitgespeeld. Doordat er tal van variaties mogelijk zijn, kun je het keer op keer weer spelen. GoGetter is daarom niet alleen leuk voor onderweg, maar ook een extra training in logisch nadenken.
Uitgever: Smart
Speelduur: 15 min.
Auteur: Raf Peeters
Spelers: 1
Leeftijd: vanaf 5 jaar
Prijs: € 19,95

 

. : B A N N E R S : .