Heksenkeuken

Door Astrid PaterHet belangrijkste ingrediënt dat heksen altijd door hun brouwseltjes gooien, is natuurlijk de paddestoel. Het liefst dan nog een vliegezwam, zo'n rode paddestoel met van die witte stippen. Ook in Heksenkeuken hebben de heksen nog paddestoelen nodig, precies 7! En jij moet er voor zorgen dat de heks deze paddestoelen in het brouwsel kan gooien.

De paddestoelen
Op een ronde schijf zitten allemaal ronde gaatjes. De gaatjes hebben allemaal verschillende kleuren. Dan worden de paddestoelen in de gaatjes gestopt, en elke speler moet er tijdens het spel zeven van verzamelen. Om de beurt gooien de spelers met de dobbelsteen. De kleur die verschijnt op de dobbelsteen, moet dezelfde kleur hebben als het gaatje waar de paddestoel wordt uitgehaald. Is dit niet het geval dan moet de speler de paddestoel terug zetten, komt de kleur overeen dan mag de paddestoel in de ketel van de heks gegooid worden.

Goed onthouden
Hier komt meteen een extra spelelement bij kijken, het onthouden van kleuren. Omdat je alleen een paddestoel mag houden wanneer de kleuren van de dobbelsteen en het gaatje overeenkomen, moeten de spelers goed onthouden waar welke kleur verstopt zit. Om het spel een beetje moeilijker te maken, kun je na elke beurt ook met de ronde schijf draaien. Dan verplaatsen dus de paddestoelen en wordt het onthouden van de goede kleur moeilijker.

Andersom
Er is ook een variatie op het spel, je speelt het andersom. Alle spelers hebben een bepaald aantal paddestoelen in bezit en moeten deze op de ronde schijf zien kwijt te raken. De kleur die de dobbelsteen dan aangeeft, bepaalt waar de paddestoel terechtkomt. Omdat de kleuren niet uitputtend zijn, kan het dus voorkomen, dat je de paddestoel een keer niet kwijt kunt.

Borrel-de-borrel
Heksenkeuken heeft als grote voordeel dat er spelvariaties mogelijk zijn. Het kan daarom ook door nog zeer jonge spelers gespeeld worden. Je begint dan gewoon met kleurherkenning en stopt de paddestoelen terug in de schijf. En zo kun je het niveau steeds een stukje opschroeven tot het niveau van de draaiende schijf. Het is wel belangrijk om het spel in een relatief rustige setting te spelen, opdat de spelers niet al te snel zijn afgeleid.

Conclusie
Heksenkeuken is een leuk geheugen- en kleur herkenningsspel. De houten uitvoering is een lust voor het oog, zowel het speelbord als de paddestoeltjes zijn prachtig uitgewerkt. Doordat Heksenkeuken op verschillende niveaus gespeeld kan worden, heeft dit spel het voordeel van groot leeftijdsbereik (dus ook geschikt voor hele jonge kinderen). Ga lekker aan de slag met je brouwsel in Heksenkeuken.Uitgever: Ravensburger
Speelduur: 20 min.
Auteur: -
Spelers: 2-4
Leeftijd: 4-8
Prijs: -

 

. : B A N N E R S : .