High Score

Door Astrid Pater


Gooien met twee dobbelstenen, het aantal ogen bij elkaar optellen en de uitkomst invullen op een scorekaart. Klinkt simpel. Het spel High Score is echter iets minder eenvoudig dan het lijkt. Maar zoals je mag verwachten van dit spel, wint in ieder geval wel de speler met de hoogste score.

Getalletjes invullen
De spelers gooien om de beurten met de twee dobbelstenen en vullen de uitkomst telkens in op de scorekaart 5 bij 5 hokjes (ook de uitkomst van de andere spelers). De cijfers worden willekeurig op de kaart ingevuld, maar er zit natuurlijk wel een addertje onder het gras. Met de getallen moet je combinaties zien te vormen, en die combinaties leveren punten op.

De combinaties
Wat voor combinaties? Het levert bijvoorbeeld 1 punt op wanneer in een rij twee keer hetzelfde getal staat. Een rij met daarin 5 oplopende getallen (2, 3, 4, 5 en 6) levert 12 punten op. De getallen in de rij mogen door elkaar staan. Zodra de kaart vol is wordt per rij gekeken welke combinaties er gevormd kunnen worden en de hoeveelheid punten die het oplevert. De twee diagonalen leveren een verdubbeling van de combinatie in die diagonaal op. Het spel bestaat uit 3 rondes (1 volle kaart is 1 ronde). Wie aan het einde van het spel het hoogste aantal punten heeft gescoord, is de winnaar. Bij een gelijke stand, wint de speler met de hoogste rondescore.

Conclusie 
Bij High Score gaan geluk en tactiek hand in hand. Je moet een beetje geluk hebben met de getallen die gegooid worden, maar daarnaast moet je de getallen op tactische plaatsen op de kaart invullen. Ook moet je er steeds op letten welke combinaties er nog mogelijk zijn in een rij. Ofwel, High Score is niet een heel erg lastig spel met een leuke tactische inslag. Toch zal niet iedereen de lol van dit spel inzien en zullen jongere spelers aanvankelijk de getallen gewoon maar invullen. Het tactische element is voor de jongeren soms nog wat lastig. Oefening, baart echter kunst!Uitgever: Ravensburger
Speelduur: 30 min.
Auteur: Heinz Wüppen
Spelers: 1-4
Leeftijd: vanaf 7 jaar
Prijs: € 9,95

 

. : B A N N E R S : .