Idols: The Game

Door Jan Geerling
Of je het wilt of niet, Idols is hot. Half Nederland heeft via TV of internet (www.idols.nl) zich lopen bescheuren over de aandoenlijke pogingen van diverse 'artiesten' om gekozen te worden voor de Idols finale. De jury was meestal keihard en ongenadig in zijn oordeel. De volgende dag wist iedereen feilloos een voorval uit de laatste aflevering op te lepelen, waarna haastig erbij werd gezegd dat hij/zij normaal NOOIT naar dat stomme programma keek. Ja ja.

Merchandise
Een succesvol TV programma wordt nou eenmaal begeleid door merchandise. Dat heeft men bij RTL4 ook begrepen, en daarom komt er een bordspel versie op de markt. Meteen had ik allerlei visies van moeilijke doe opdrachten. Zing eens een stukje van Madonna, waarna je vrienden en vriendinnen je lekker konden gaan afzeiken. Of allerlei quiz vragen over muziek en sterrendom. Zoiets. Hoe ga je de format van Idols in godsnaam vertalen naar een bordspel?

Ganzenborden
We gaan gewoon ganzenborden! Voor 15 euro krijgt de speler een doos met daarin een kartonnen speelbord, 2 dobbelstenen en 6 kartonnen pionnetjes. Geen cd-tje met wat goedkope meezingers, geen franje, geen extra kaartjes, helemaal niks. Het spel gaat niet verder dan gooien, het aantal ogen vooruit gaan op het speelbord, en af en toe een meezing opdrachtje als je op een speciaal vakje land. Voor dat geld vind ik het allemaal wel een beetje karig.

Kinderen voor Kinderen
Alle spelers moeten een favoriete cd uitkiezen of samenstellen die ze gebruiken tijdens het spel. De meezing opdrachten zijn meestal iets in de trant van: Zing 5 regels van dit lied of probeer de tekst af te maken als we het geluid wegdraaien. Af en toe moet je ook gewoon botweg in 5 seconden raden welk nummer er van jouw cd gespeeld wordt. Speeltip: kies een beetje levendige muziek, dat doet de feestvreugde rond dit spel alleen maar goed. (Zelf koos ik voor een Kinderen van Kinderen CD, in studenten kringen zit je dan altijd goed)

Conclusie
Als twee speler spel is Idols absoluut ongeschikt. Het spel is net als ganzenborden binnen een kwartiertje voorbij, en het spel idee komt dan niet over. Met een groepje van 5 a 6 vrienden, een vrolijke stemming en de juiste muziek valt er waarschijnlijk nog wel wat te lachen. Zelf vond ik het spel idee enigszins karig.Uitgever: Jumbo
Speelduur: 30-45 min.
Auteur: -
Spelers: 2-6
Leeftijd: vanaf 8-80 jaar
Prijs: € 14,99

 

. : B A N N E R S : .