Het Kakuro Spel

Door Astrid Pater

Nu puzzelen weer helemaal in is door Sudoku, probeert men andere puzzelvarianten ook aan de man te brengen. Het beste voorbeeld hiervan is Kakuro. De echte puzzelaars kennen dit puzzeltype al uit de variabundels en breinbrekers. Het grote publiek zal er ondertussen ook mee bekend zijn. En net als met Sudoku, kun je met Kakuro ook leuke onderlinge wedstrijdjes houden.

Rekensommetjes maken
Maar allereerst een korte uitleg over wat Kakuro nou precies voor type puzzel is. In het puzzelvlak zie je in de gekleurde vakjes 1 of 2 getallen staan die door een schuine streep van elkaar gescheiden worden. Deze getallen zijn de optelsom van de lege vakjes die naast of onder het getal staan. Nu is het de bedoeling om in de lege vakjes met de getallen van 1 tot en met 9 de juiste somcombinatie te maken. In de som mag elk getal maar een keer voorkomen. Daarnaast komt een bepaalde somcombinatie maar 1 keer per puzzel voor. Optelsom 5 met twee lege vakjes heeft maar 2 combinatiemogelijkheden. Dat zijn 1 + 4 en 2 + 3. Op die manier kun je mogelijkheden elimineren naar mate je de puzzel verder oplost. 

Competitie rekenen
Alvorens te beginnen aan de rekencompetitie is het handig om te weten dat de puzzels in Het Kakuro Spel in vier moeilijkheidsgraden zijn onderverdeeld: makkelijk, gemiddeld, moeilijk en heel moeilijk. Bepaal van tevoren met welke moeilijkheidsgraad je gaat spelen en geef elke speler dezelfde puzzel. Wie denkt de puzzel goed ingevuld te hebben roept Kakuro! De andere spelers staken onmiddellijk hun puzzel en moeten hun potlood neerleggen. Heeft degene die Kakuro heeft geroepen de puzzel juist, dan wint hij deze ronde en krijgt 4 punten. De speler die daarna de meeste cijfers op de juiste plek heeft ingevuld krijgt 3 punten, de volgende 2 en de laatste 1. Heeft de Kakuro-roeper het niet goed, dan krijgt deze speler 0 punten. De puntentelling voor de overige spelers blijft gelijk. Van tevoren kun je afspreken hoeveel puzzels je gaat oplossen. Degene die aan het einde de meeste punten heeft, wint het spel.

Conclusie
Ik ben zelf een enorme puzzelfan en ben blij dat puzzelen weer mag. Waar je zo’n 2 jaar nog raar werd aangekeken als je puzzelde in de trein, maakt het nu niet meer uit. Je ziet zelfs mensen die alleen in de bioscoop zitten de tijd voor aanvang van de film met puzzelen doorkomen. Mensen staan weer open voor puzzelen en Kakuro is makkelijk te leren puzzelvariant. Het Kakuro Spel heeft 100 verschillende puzzels en kan je de nodige tijd zoet houden. Daarnaast is een competitie-element aan het puzzelen toevoegen helemaal zo gek nog niet. Voor wie overigens Het Sudoku Spel ook in huis heeft. Je zou zelfs een competitie met zowel Sudoku als Kakuro op kunnen zetten. Combineer de twee spellen voor de variatie. Het Kakuro Spel is een geschikte puzzelvariant voor de Sudoku-liefhebbers die eens wat nieuws willen proberen.Uitgever: Identity Games
Speelduur: 15 min.
Auteur: -
Spelers: 1-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: € 14,95

 

. : B A N N E R S : .