Kannibalen!
Het spel waarbij je eet of gegeten wordt!

Door Astrid Pater

Ergens hier ver vandaan in een oerwoud vol lianen, skeletten en in pannen gebraden voodoo-poppetjes wonen twee stammen die letterlijk elkaars bloed wel willen drinken. De witte stam, ook wel bekend onder de naam Bottenlikkers hebben het voorzien op de roodbruinen, ook wel de Bloedproevers genoemd, die op hun beurt niet zomaar over zich heen laten lopen. Kannibalen zijn het, allemaal. Om te overleven eten ze mensenvlees. En dan wel het liefst het vlees van de andere stam om zo als winnaar uit de stammenstrijd te komen. "It's a dog eat dog world" is hier niet langer meer van toepassing, we zijn in tijden beland van "mens eet mens jungle".

Bottenlikkers versus Bloedproevers
In dit spel voor twee personen nemen de Bottenlikkers het dus op tegen de Bloedproevers. De beide spelers kiezen hun kleur en degene die het hoogst gooit mag beginnen. Het spel is gesitueerd in een open stukje oerwoud (niemandsland) tussen de stammen in. In het midden loopt een vol van stank doordrongen rivier. Het doel van het spel is om als eerste alle twaalf de stamleden op het speelbord te zetten. Om de ander tegen te werken eet je zo nu dan een tegenstander op.

De messen geslepen en de kookpot op kokend vuur
Hoe kunnen de kannibalen elkaar verorberen? Heel simpel, door met twee stamleden een vijandig stamlid te omsingelen zodat hij geen kant meer op kan. Dat kan horizontaal, verticaal en diagonaal. Hoewel het speelbord in de lengte en breedte uit 7 vlakjes bestaat zijn er geen grenzen aan de onder- en bovenkant en moet je het zien als een doorlopend bord. Op bijna geen enkele plek sta je veilig voor je tegenstander.
Alleen brengt de rivier een beetje veiligheid mee. Op een riviervlakje kun je alleen terechtkomen door 2, 2, 2 te gooien met de drie dobbelstenen (waarmee je alleen 1, 2 en 3 mee kunt gooien). Eenmaal op de rivier kun je niet meer uit het spel gehaald worden. De rivier is mistig en stinkt dermate dat de kannibaal voor anderen uit het zicht verdwijnt. Echter kan de betreffende kannibaal nog wel vijandige kannibalen uit de weg ruimen door ze in te sluiten met een stamgenoot.

De overwinnende stam
De winnaar van het spel is degene die als eerste de twaalf stamleden op het bord heeft staan. Maar dan is alleen de eerste speelronde voorbij. Nu is de tijd aangebroken om de punten te gaan tellen. De winnaar krijgt punten voor alle kannibalen van de tegenstander die niet op het speelbord staan. De verliezer trekt voor elk van deze kannibalen een punt af van de score. Degene die als eerste 20 punten bij elkaar gegeten heeft wint het spel.

Een malse hap
Kannibalen! is een luguber leuk spelletje om als snel tussendoortje te spelen. Een speelronde duurt niet erg lang voor als je de puntentelling aanhoudt. Speel je de extra snelle versie dan is de winnaar gewoon de speler die als eerste zijn twaalf kannibalen op het veld heeft staan. De spelregels zijn eenvoudig, het bord ligt in een mum van tijd klaar en dan kan de feestmaaltijd beginnen. Kannibalen! is een spel dat nooit in de stoffige hoek van de kast zal eindigen.
Uitgever: Hasbro
Speelduur: 30-45 min.
Auteur: -
Spelers: 2
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Prijs: € 8,95 (gereduceerde prijs)

 

. : B A N N E R S : .