Kip, ik heb je!

Door Astrid Pater


Dat kippen er lustig op los kunnen kakelen, zul je vast wel eens op een kinderboerderij hebben gehoord. Horendol kun je van dat gevogelte worden. Zo ook Henk Haan. Hij heeft er genoeg van en is in het kippenhok op de stapel strobalen geklommen. Vanuit daar bekogelt hij de kippen met hun eigen eieren. Strijdvaardig als de kippetjes weer zijn, laten ze het niet op zich zitten en proberen Henk te verjagen.

Nesteldrang?
Het doel van Kip, ik heb je! is om met één van je drie kippen het nest te bereiken waar Henk zich bevindt. Wie dat als eerste lukt, wint het spel. Alle spelers krijgen drie kippen in dezelfde kleur met elk een andere helm. De speler die begint, gooit met de twee dobbelstenen. De dobbelstenen geven door middel van helmpjes aan welke van je kippen je mag verplaatsen naar een hoger gelegen strobaal. Twee keer dezelfde helm betekent dat je twee strobalen omhoog mag klimmen.

Eieren gooien
Het klinkt nu wel erg eenvoudig om Henk van zijn plaats te verstoten, maar Henk Haan is natuurlijk ook niet voor een gat te vangen. In plaats van een helm kun je ook de kop van Henk Haan gooien. Dat is het moment dat je Henk een ei laat gooien. Daarbij probeer je zoveel mogelijk andere kippen te raken. Omgevallen kippen mogen op het dichtst bijzijnde vrije veld weer overeind gezet worden. Door de vorm van het ei, wil deze nog wel eens allerlei kanten op stuiten. Ook al probeer je nog zo goed te mikken, je weet nooit precies waar het ei heen gaat schieten. 

Obstakels
Kip, ik heb je! is een spel dat bedoeld is voor jonge spelers. Het spel is echter niet alleen omhoog klimmen en eieren gooien. Er komt ook een beetje tactiek bij kijken. Om te beginnen met het eieren gooien naar tegenstanders natuurlijk, maar er staan ook obstakels op het speelveld. Deze bieden jouw kip een beetje bescherming tegen het ei. Het is dus slim om jouw kippetje achter deze obstakels te zetten. Zo heb je iets meer kans om veilig boven te komen.

Conclusie
Kip, ik heb je! is een uitermate geschikt spel in de categorie 4 tot 8 jaar. Het is natuurlijk hilarisch om te proberen het ei op je tegenstanders terecht te laten komen. Daarnaast is de spelopzet zeer eenvoudig en duurt een spelletje maximaal 20 minuten. Meestal ben je sneller klaar. Kip, ik heb je! houdt dus goed rekening met de korte concentratiespan van jonge kinderen. Er zitten wel een aantal kleine onderdelen in het spel die je makkelijk kunt kwijt raken. Houd dat dus in de gaten. Verder een leuk spelletje voor tussendoor.Uitgever: Ravensburger
Speelduur: 15-20 min.
Auteur: Gunter Baars
Spelers: 2-4
Leeftijd: 4-8
Prijs: € 17,99

 

. : B A N N E R S : .