Kolonisten van Catan: Het Dobbelspel

Door Astrid Pater


Ik maar denken dat de Kolonisten van Catan: reiseditie dé reiseditie van het spel is. Toch niet, althans toch niet alleen. Kolonisten van Catan: Het Dobbelspel kan net zo goed mee op vakantie. Zakje met dobbelstenen en een notitieblokje en klaar ben je. De vraag is of zo'n Kolonisten-yahtzee ook leuk is...

Dobbelen
Het eerste wat ik dacht toen ik de doos openmaakte was: "Dit is Kolonisten-yahtzee.". Vaak volgt nu de zin "en niets is minder waar". Maar toch is het zo. In drie beurten gooien, en na elke beurt de mogelijkheid dobbelstenen weg te leggen en daarmee lucratieve uitkomsten gooien is wat je doet bij dit dobbelspel. Je kunt wegen, dorpen, steden en ridders bouwen tegen betaling vande welbekende grondstoffencombinaties. Wegen leveren de minste punten op, en voor de steden, dorpen en ridders geldt, dat ieder voorwerp extra meer punten oplevert. Je krijgt overigens 2 minpunten als je in een beurt geen combinaties maakt. De speler die na 15 beurten de meeste punten heeft, wint het spel. De score en het verloop van het spel wordt bijgehouden op een notitieblokje. Hierop staat een vaste opstelling van straten, steden, dorpen en ridders.

Ruilen
Het is nogal een solistisch spel (daarom ook goed alleen te spelen). Ruilen kan, maar niet met medespelers. Op de dobbelsteen is naast de 5 bekende grondstoffen goud als extra grondstof toegevoegd. Twee goudstaven mag je inwisselen tegen 1 andere grondstof. Daarnaast heb je zes ridders. Heb je een ridder gekocht, dan kun je deze eenmalig inruilen tegen de grondstof die bij de betreffende ridder hoort.

Geluk of tactiek?
Bij het dobbelspel komt een flinke portie geluk kijken. Logisch, want je hebt te maken met kansberekeningen. Een dobbelsteen gooit nou eenmaal niet wat jij per sé nodig hebt. Dit kan nog wel eens frustrerend zijn als het een keer een spelletje niet meezit. Naast geluk komt er bij het spel ook een beetje tactiek kijken. Ga je snel alle straten aanleggen zodat je dorpen en steden kunt bouwen. Kies je alleen voor de steden, of alleen voor de dorpen? Of bouw je juist snel alle ridders. Bedenk daarnaast dat je 6 dobbelstenen hebt om combinaties te vormen. Probeer je in een beurt een straat aan te leggen en een ridder te bouwen? Of juist een dorp en een straat. Twee of drie straten misschien? De keuzes kunnen van invloed zijn op je score hoewel het dobbelgeluk niet uitgesloten blijft.

Conclusie
Ik zou Kolonisten van Catan: Het Dobbelspel eerder een Yahtzee-variant dan een Kolonisten-variant noemen. Yahtzee in een Catan-jasje. Niet dat het erg is, want het is best een geinig spelletje. Echte Yahtzee-fanaten die Catan ook leuk vinden, zijn hier zo uren mee zoet. Probeer namelijk maar eens de hoogst mogelijk score te halen. Dan moet het gooien met de dobbelstenen wel heel gelukkig uitpakken. De echte Catan-bordspelliefhebber heeft denk ik niet veel op met deze variant. Je mist toch de interactie met andere spelers. Je kunt elkaar niet dwarszitten, want zoals ik al zei, het is een solistisch spel. Leuk voor een keertje, maar geen klassieker.
Uitgever: 999 Games
Speelduur: 20 min.
Auteur: Klaus Teuber
Spelers: 1-4
Leeftijd: vanaf 7 jaar
Prijs: € 9,95

 

. : B A N N E R S : .