Kolonisten van Catan Junior

Door Jan GeerlingNa Carcassonne Junior besloot de hoofdredactrice dat ik kennelijk in een kinderstemming was. Of ik in 1 moeite door ook even Kolonisten van Catan Junior kon doen. 'Tuurlijk, geen probleem joh, weer snel een professioneel panel geregeld bestaande uit de gewenste leeftijdsgroep en spelen maar!

Voor kinderen?
Het belangrijkste element van een geslaagde junior editie is dat de sfeer van het originele spel bewaard blijft, maar dat het spel simpel genoeg is voor kleine kinderen om te spelen. De aandachtsspanne van kinderen ligt nu eenmaal wat lager, dus je moet ze niet al te lang lastig vallen met veel teveel mogelijkheden en regeltjes. Wat dat betreft ziet Catan Jun ior er direct wat pittiger uit dan Carcassonne Junior: een handleiding van 6 pagina's die uitlegt hoe je alle kaartjes en voorwerpen moet gebruiken.

Net Catan
Het speelbord lijkt veel op het Catan zoals we het al kennen, alleen zijn er nu geen tegels. Alles heeft al een vaste plek gekregen op het bord. Er is een bord voor 3 en voor 4 spelers. Het doel is simpel: handelskaarten verzamelen en zo snel mogelijk kastelen en schepen bouwen. Wie als eerste alle zeven kastelen heeft weten te bouwen wint het spel. De spelers hebben kastelen bij tegels staan, en die tegels zijn voorzien van een nummer. Handelskaarten verdien je natuurlijk als de dobbelsteen een getal laat zien van een tegel waar jouw kasteel bij staat, het is net Catan.

Piraten
Om het voor kinderen wat leuker te maken is er een piratenthema aan dit spel toegevoegd. De rover is nu een "Zwarte Piraat". Je kunt Coco-kaarten verdienen die je aan onverwachte voordeeltjes helpen en er is een piraten-spookburcht waar je als speler maar liever niets mee te maken hebt. Naast het handelen met medespelers is er een ruilmarkt waar je eventueel aan de juiste handelskaarten kan komen. Op zich allemaal heel leuk en kleurrijk, maar het is voor kleine kinderen allemaal wel wat veel.

Conclusie
De doos beweert dat dit spel geschikt is voor 6 jaar en ouder. Tenzij uw kind een kleine Einstein is met een flinke aandachtsspanne kan ik dit spel niet voor dergelijk jeugdige spelertjes aanraden. Ik denk dat vanaf een jaar of 8 redelijker is. Catan Junior ziet er kleurrijk en leuk uit, en is ook voor oudere spelers leuk om mee te spelen. Voor de jongere spelers verwijs ik toch naar Carcassonne Junior, dat is gewoon wat overzichtelijker.Uitgever: 999 Games
Speelduur: 60 min.
Auteur: Klaus Teuber
Spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 6 jaar
Prijs: €24,95

 

. : B A N N E R S : .