Kolonisten van de Prehistorie

Door Astrid Pater



Kolonisten van Catan is het bekendste bordspel van 999Games. Dat daar een aantal uitbreidingen van zijn verschenen is bij het publiek ook bekend. Er kwamen de extra scenario’s en nu gaat 999Games met de Kolonisten van de Prehistorie een slag slaan. Het spel begint in Afrika, het land waar waarschijnlijk de oorsprong van de hedendaagse mens ligt. Ooit zijn er kolonisten uit Afrika vertrokken om de rest van de wereld te verkennen en ook daar te gaan wonen.

Het zelfde, maar dan anders
De basisregels van De Kolonisten van de Prehistorie zijn hetzelfde als bij Catan. Oftewel, er wordt gegooid met de dobbelsteen en dat levert grondstoffen op en daarmee kan weer worden gebouwd. Ook wordt er weer geruild en onderhandeld. Wordt er zeven gegooid dan wordt de rover (nu een Neanderthaler en een sabeltandtijger) verplaatst. Verder win je het spel als je de eerste bent met tien of meer punten. Natuurlijk zijn er ook een aantal veranderingen die De Kolonisten van de Prehistorie het spel maken dat het is.

Punten verzamelen
Zo leveren dorpen an sich geen punten op, maar wordt er een dorp op een bepaald fiche gebouwd, dan levert zo’n fiche wel een punt op. Daarnaast leveren een aantal andere dingen ook punten op. Er kunnen ontdekkingsfiches worden verkregen, wie hier de meeste van heeft krijgt 2 punten. Een ontdekkingsfiche zelf kan ook weer een evolutiepunt opleveren. En, gezien het hier om koloniseren gaat, leveren fiches uit alle vier andere werelddelen ook bonuspunten op. Daarnaast kun je je op vier vlakken ontwikkelen en dat heeft ook zo zijn voordelen.

Leuk of niet?
Maar goed, we hebben nu een iets andere Catanvariant, is dat eigenlijk wel leuk? Zo vond ik Zeevaarders een welkome aanvulling, maar was ik geen fan van Steden en Ridders. De Kolonisten van de Prehistorie heeft als eerste voordeel al dat het vraagt om een nieuwe strategie. Het gaat nu niet alleen om dorpjes en steden bouwen (en eventueel een langste weg of grootste riddermacht). Het gaat nu om het verkrijgen van punten door koloniseren en dus door te ontdekken. Met alleen dorpjes bouwen kun je een heel eind komen, maar wie de oversteek naar bepaalde werelddelen wil maken, moet tenminste op een bepaald niveau van ontwikkeling zitten.

Spannende spelelementen
Verder zitten er een aantal spelelementen in die het spel leuker maken. Om een ontdekkingsfiche te bemachtigen moet je ook een minimaal ontwikkelingsniveau hebben. Een ontdekkingsfiche heeft een direct voordeel voor de persoon die het weet te bemachtigen. Dit kan zijn het verplaatsen van de Neanderthaler of de sabeltandtijger, het verkrijgen van een evolutiepunt, maar ook het aanleggen van een woestijn. Met de laatstgenoemde kun je een veld uit de weg ruimen. Dit veld wordt een woestijn en levert dus nooit meer wat op. Een element waarmee je tegenspelers het bloed onder de nagels vandaan kan halen.

Nadelen
Zijn er dan ook nog nadelen aan het spel verbonden? Jazeker. Het speelbord ligt namelijk al vast, zowel de ondergrond als de nummers. Hiermee kan na veel spelen een vast patroon ontstaan. En dat is nou juist een van de sterke punten van het gewone Catan, ieder spel is weer anders. Aan de andere kant, bij de Kolonisten van de Prehistorie is het ook niet haalbaar om met zo veel losse onderdelen te werken. Dan wordt het allemaal te onoverzichtelijk en dat zou het spel niet beter maken. Gelukkig is dit een nadeel waar goed overheen te komen is.

Conclusie
De Kolonisten van de Prehistorie doet gelukkig geen afbraak aan het Catanspelidee en daarom mag het best een kans krijgen. Het thema koloniseren in de prehistorie zit goed in het spel verwerkt en dat maakt het alleen maar meer aangenaam. Voor Catanfans die graag eens een variatie willen spelen op de ‘standaardversie’ met haar uitbreidingen is De Kolonisten van de Prehistorie een goede optie. Uiteindelijk zullen spelers veel plezier aan het spel kunnen beleven en daar gaat het om. De Kolonisten van de Prehistorie is een spel dat zeer de moeite waard is.




Uitgever: 999 Games
Speelduur: 90 min.
Auteur: Klaus Teuber
Spelers: 3-4
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Prijs: -

 

. : B A N N E R S : .