Kolonisten van Catan: Zeevaarders

Door Astrid PaterDe Kolonisten van Catan is misschien wel het beste spel van het afgelopen decennium te noemen. Geen enkel spel heeft de laatste jaren de bordspellen industrie zo'n impuls gegeven en dit genre van ontspanning weer terug in de huiskamers gebracht. Van dit immens populaire spel kon een uitbreiding niet uitblijven. De makers van Catan hebben daarom Zeevaarders leven ingeblazen. Nu wordt er niet alleen meer over land gereisd, maar gaan de pioniers ook over zee op zoek naar nieuwe eilanden.

Bootjes
Met bootjes kunnen de spelers nu van het ene eiland naar het andere varen. Bootjes werken eigenlijk hetzelfde als straatjes aanleggen, alleen een bootje kost een hout en een wol. Naast het feit dat de bootjes de pioniers de zee overbrengen, tellen ze ook gewoon mee voor de langste handelsroute (die nu een stuk langer kan worden met al die bootjes). Straten en bootjes worden gewoon bij elkaar opgeteld. En eenmaal een dorpje op een nieuw eilandje levert ook nog eens een extra overwinningspunt op.

Goudmijn
Ook hebben de bedenkers van Zeevaarders een extra landschap aan de al bestaande landschappen toegevoegd: de goudmijn. Wie een dorp of een stad aan goudmijn heeft gebouwd, mag zelf grondstoffen kiezen als het bijbehorende getal wordt gegooid. En dat kan de spelers soms een aardig eindje op weg helpen.

Scenarioboekje
Niemand hoeft zich zorgen te maken over hoe een Zeevaarderslandschap er uit moet komen te zien. Daar hebben de makers ook wat opgevonden: het scenarioboekje. De scenario's zijn aangepast voor 3 en 4 spelers met leuke varianten. Zo is er een scenario waarbij de kaarten omgekeerd liggen. Het is dus nog niet bekend welk landschap (of misschien wel gewoon zee) er onder de kaart verscholen ligt. Wie de extra uitbreiding van Zeevaarders koopt, krijgt daarbij een boekje met scenario's voor 5 en 6 spelers.

Conclusie
Voor de verstokte Catanfans is Zeevaarders een aangename uitbreiding. Het scenarioboekje doet wonderen, want de creatievelingen zullen hier en daar de eilanden naar eigen zin gaan aanpassen, of misschien wel een extra eiland toevoegen. Ook de bootjes passen in het Catanbeeld, leuke, schattige zeilbootjes. Om de koe nog even bij de horens te vatten: Zeevaarders voor nog meer Catanplezier.Uitgever: 999 Games
Speelduur: 90 min.
Auteur: Klaus Teuber
Spelers: 3-4 (uitbreiding tot 5-6)
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Prijs: € 29,99

 

. : B A N N E R S : .