Krokodil onder mijn bed

Door Jan GeerlingIn Krokodil onder mijn Bed leren kinderen op spelenderwijs met verschillende spelwijzen en factoren om te gaan. Het spel werkt als volgt. Er is een speelvlak met een zeer gedetailleerde afbeelding (Bijvoorbeeld een speeltuin, of een slaapkamer). Naast het speelveld liggen diverse schijfjes met daarop afbeeldingen. Iemand begint een verhaaltje te vertellen over het speelveld, waarin de afbeeldingen op de schijfjes voorkomen. Staat er op de schijf een spin, dan vertel je bijvoorbeeld dat de Spin in de zandbak wilde spelen, en leg je deze vervolgens omgekeerd bij de zandbak.

Verhaaltjes vertellen
Nadat je zo een aantal schijfjes hebt weggelegd, moeten de kinderen vervolgens raden welke afbeeldingen zich onder de omgedraaide schijfjes bevinden. Het verhaal helpt hierbij, want aan de hand daarvan kunnen ze de afbeeldingen en hun vindplaats makkelijker onthouden. Om dit spel te laten werken zijn twee dingen heel belangrijk. Er is een creatieve verteller nodig, die het verhaaltje een beetje samenhang kan geven, en de kinderen moeten echt bij de pinken blijven tijdens dit verhaal.

Aandacht
Tijdens het testen bleek dat het spel vrij ongeschikt is in een grote groep. De aandacht van de kinderen bleef er maar moeilijk bij, en eigenlijk vonden meer dan de helft van de kids het spel niet zo leuk. Dit veranderde opzienbarend toen het spel in een wat kleinere samenstelling gespeeld werd. Niet alleen ging het allemaal veel soepeler, ook stonden de kinderen te trappelen om zelf een verhaaltje te mogen verzinnen.

Conclusie
In krokodil onder mijn bed zitten verschillende elementen die zeer leerzaam kunnen zijn voor opgroeiende kinderen. Er is een memory element waardoor de kinderen leren te onthouden, het verhaaltjes element prikkelt en stimuleert de fantasie en tevens zorgen een combinatie van deze factoren voor een ontwikkeling van associatie vermogen. Daardoor is krokodil onder mijn bed een zeer geschikte titel voor ouders die op een leuke en ontspannen manier met hun kind bezig willen zijn. Zoals gezegd ziet het er bovendien ook nog eens prachtig uit. Een educatieve aanrader, maar pas op, er wordt dus ook van u als ouder veel inbreng verwacht!
Uitgever: Jumbo
Speelduur: 15-45 min.
Auteur: -
Spelers: 2-6
Leeftijd: vanaf 3 jaar
Prijs: € 20,-

 

. : B A N N E R S : .