Lemming Maffia

Door Jan GeerlingHet is een heerlijke urban myth dat lemmingen niets liever doen dan gezellig met zijn allen zelfmoord plegen. En dan nog het liefst door met zijn allen van een klif af te springen, het onheil tegemoet. Hierover is al eens een succesvol computerspelletje gemaakt, Lemmings, en nu komt 999 Games met 'een aanbod dat je niet kunt weigeren'. Zullen de lemmingen overleven of 'Slapen met de vissen'?

Tumult op de steiger
In dit spel proberen een aantal lemmingen zo snel mogelijk van de steiger te springen, al dan niet met een door de maffia gesponsord stuk beton aan de pootjes. De spelers kunnen wedden welke lemming het meest succesvol zelfmoord pleegt, en proberen de uitkomst natuurlijk flink te beïnvloeden. Vooraf krijgen de spelers drie opdrachten. Dit zijn opdrachten als: de rode lemming eindigt voor de groene, of de blauwe lemming haal de finish niet. Het vervullen van deze opdrachten levert punten op. Als je ook nog eens op de juiste lemming weet te wedden krijg je nog meer punten. Nadat de snelste lemming van de steiger is gesprongen wint de speler met de meeste punten.

Wat te doen met een lemming
Dit alles gaat uiteraard door het gooien van de welbekende dobbelsteen. De uitkomst bepaalt of de spelers de lemmingen kunnen voorzien van een betonblok, bevrijden van een betonblok, verder helpen op het bord, inleveren van onmogelijke opdrachten of het wedden op de winnende lemming. Loopt tijdens het spel een lemming tegen een tweede betonblok op, dan wordt ie uit het spel gehaald, en kan ie niet meer zelf van de stijger springen. Had je een opdracht die van deze lemming afhankelijk was, of hoopte je dat deze lemming ging winnen, dan kan het voortijdig afvallen van zo'n beestje best zuur zijn.

Opdrachtenkaartjes
Minpuntje van het spel zijn de opdrachten. Moeilijke opdrachten leveren veel punten op, makkelijke nagenoeg niks. Dat klinkt fair, maar in de praktijk betekent het dat iemand met veel potentiële punten in handen door de opdrachtkaarten toch een redelijk voordeel heeft. Door een beetje in te schatten welke speler het meeste belang heeft bij een lemming kan je dit als speler met mindere kaartjes aardig tegengaan, maar helemaal fair voelt het niet. Zeker niet aangezien je geen invloed hebt op welke opdrachtkaartjes je krijgt, en je alleen maar kan proberen om van eventuele mislukte opdrachten af te komen. Mislukkingen leveren namelijk minpunten op. Het is toch best lullig als jij met veel pijn en moeite alle opdrachten vervult en maar 6 puntjes krijgt terwijl iemand voor 1 opdracht alleen al 5 punten binnen weet te slepen.

Conclusie
Het spel is simpel genoeg, en hoewel geluk en tactiek redelijk in balans zijn is het nergens echt diepgaand. Ik denk dat de doorgewinterde bordspeler dit spel ook niet anders zal zien dan als een tussendoortje. Maar begrijp me niet verkeerd, ik heb toch wel een 'soft spot' voor dit spel. Het toegankelijke en vrolijke artwork en de simpele opzet van het spel maken het uitstekend geschikt voor de minder ervaren speler, of ouders die iets anders met hun kinderen willen dan Ganzenborden, Stratego Junior of het Betoverde Doolhof. Ik heb me er, ondanks een paar kleine minpuntjes, in elk geval prima mee geamuseerd.Uitgever: 999 Games
Speelduur: 20 min.
Auteur: Michael Rieneck
Spelers: 3-6
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: €19,95

 

. : B A N N E R S : .