Leugendetector

Door Jan Geerling

Truth or Dare, wie heeft het niet gespeeld? Meestal resulteren dit soort spelletjes in vooral truth, en vertellen mensen meestal intieme geheimen aan elkaar. Kinderen, studenten, vrienden of dertigers, in de juiste samenstelling kunnen groepen veel lol hebben aan dit onschuldige spelletje. Hoewel onschuldig? Vele versiertrucjes en romances worden geniepig via Truth or Dare voorbereid.

Eerlijkheid
T.O.D. gaat uit van de eerlijkheid van de mens. Er is niet echt een manier om te controleren of iemand de waarheid spreekt, daar moet je maar gewoon vanuit gaan. Eigenlijk is dat ook de charme van het spel, de basis van vertrouwen creëert de intieme sfeer die rond het spelletje hangt. Hasbro doorbreekt dit patroon en komt met Leugendetector. Het spel bevat een hoop 'intieme' vragen. Mochten de spelers een antwoord van een medespeler betwijfelen, dan is er een ingenieus apparaatje beschikbaar om te testen of hij/zij de waarheid spreekt.

Wilde Rebel
Het spel kan twee kanten op. Je kan Engelen- en Duivelsfiches verdienen. De antwoorden en de leugendetector bepalen of jij een brave borst of een wilde rebel bent. Maar wilde rebel, dat is een ruim begrip. Op de doos staat bijvoorbeeld de vraag: "Heb jij wel eens naakt gezwommen?" Misschien is naaktwemmen voor onze Demissionair Minister President een rebelse daad, maar in mijn vriendenkring ligt men daar nou niet echt wakker van.

Niet echt schokkend
De doos vermeldt dat het spel geschikt is voor personen van 16 jaar en ouder. Dit doet over de inhoud van de vragen het één en ander vermoeden. In de praktijk valt het echter allemaal wel mee. Echt schokkend of pikant wordt het eigenlijk nooit. Tijdens de perspresentatie van het spel kwam dit probleem ook een beetje naar voren. Klaas Wilting stelde een paar vragen aan een vrijwilliger. Elke vraag is een beetje 'ontdeugend', maar eerlijk gezegd is het nooit echt een big deal om te antwoorden: "ja ik heb wel eens gegluurd", "ik heb wel eens iemand tegen de billen geslagen". Na pas 5 vragen kwam Klaas met een geschikte vraag. De vrijwilligster verklaarde des gevraagd niet aan bondage seks te hebben gedaan, en dus besloot men (eindelijk) de leugendetector op haar los te laten.

Bondage
Het apparaatje meet je tempratuur, hartslag en stemgeluid. Mocht iets hem niet bevallen, dan geeft hij een hoge toon, en is het zeer waarschijnlijk dat we met een leugenaar te maken hebben. De vrijwilligster herhaalde het nogmaals met de leugendetector in de hand dat ze nog nooit aan bondage seks had gedaan. Het apparaatje gaf een redelijk constante toon, en dit betekent dus dat ze de waarheid spreekt. Een zucht van verlichting ging door de zaal.

Conclusie
Toch is leugendetector best een leuk spel. Net als bij T.O.D. kan je het spel het beste spelen in een kleine groep vrienden. De daarop volgende ontboezemingen, waarheden en leugens zorgen voor de nodige hilariteit en sfeer. Het blijft toch een apart gevoel als men het apparaatje op je los laat. Stel je voor dat ik net die ene toch wat lastige vraag krijg? Verder is de detector sowieso een leuk gadget om te hebben. Het bekentenissen en dilemma niveau van T.O.D. wordt echter net niet gehaald, maar als de vragen niet pikant genoeg zijn, dan verzin je zelf toch wat?
Uitgever: Hasbro
Speelduur: -
Auteur: -
Spelers: 2-8
Leeftijd: vanaf 16 jaar
Prijs: € 39,95

 

. : B A N N E R S : .